علائم میگرن مزمن میتواند انجام هر کاری را برای فرد دشوار یا غیرممکن کند. به همین دلیل، افرادی که این عارضه را تجربه میکنند اغلب برای مقابله با علائم خود نیاز به درمان پزشکی و تجویز دارو دارند و مشکل آنها با مصرف مسکن به راحتی برطرف نمیشود.
میگرن مزمن چیست؟
میگرن مزمن در اصل یک نوع سردرد به شدت دردناک و اغلب ناتوانکننده است که به صورت مداوم یا مزمن بروز میکند.
معمولاً میگرن اپیزودیک (EM) ساعتها باقی میماند و بین دورههای آن چند هفته یا حتی چند ماه فاصله میافتد. در حالی که میگرن مزمن (CM) به صورت مداوم رخ میدهد و هر دوره آن تا چند روز طول میکشد. طبق مطالعات انجام شده، برخی از افرادی که میگرن اپیزودیک را تجربه میکنند، در نهایت به سردرد میگرنی مزمن مبتلا میشوند.
علائم و نشانههای میگرن مزمن
انجمن بینالمللی سردرد، میگرن مزمن را به عنوان سردردی که برای سه ماه متوالی و در هر ماه به مدت 15 روز یا بیشتر رخ میدهد، تعریف میکند. البته کارشناسان معتقدند که این سردرد باید به مدت حداقل 8 روز در ماه رخ دهد و شامل دو مورد از ویژگیهای زیر نیز باشد:
- باعث بروز یک درد متوسط تا شدید شود.
- عمدتاً یک طرف سر را تحت تأثیر قرار دهد.
- باعث ایجاد یک درد ضرباندار در سمتی از مغز که تحت تاثیر قرار گرفته است شود.
- با انجام یک فعالیت بدنی معمول مانند پیادهروی یا تمیز کردن منزل، شروع یا بدتر شود.
چگونه از بروز میگرن مزمن پیشگیری کنیم؟
میگرن مانند آلزایمر زودرس و زوال عقل، یک نوع اختلال مغزی محسوب میشود. از آنجایی که کارشناسان دقیقا نمیدانند که چگونه یا چرا سردرد میگرنی مزمن اتفاق میافتد، پیشگیری از آن به صورت صد در صد ممکن نیست.
همچنین اگرچه برخی از افراد ممکن است بتوانند خطر ابتلا به این نوه میگرن را کاهش دهند؛ اما برخی دیگر به دلیل داشتن سابقه خانوادگی ممکن است حتی اگر اقدامات احتیاطی مانند خواب کافی، نوشیدن آب فراوان و بهرهمندی از یک تغذیه سالم را انجام دهند، به آن مبتلا شوند.
البته در صورت ابتلا میتوان با درمانهای پیشگیرانه تعداد دفعات بروز میگرن و شدت آن را کاهش داد.
نحوه تشخیص سردرد میگرنی مزمن
اگر فکر میکنید ممکن است سردرد میگرنی مزمن داشته باشید، مهم است که در مورد آن با یک پزشک متخصص مغز و اعصاب صحبت کنید. وی میتواند این عارضه را با استفاده از ترکیبی از رویکردها تشخیص دهد. معمولاً ابتدا سوالاتی به صورت زیر در مورد سابقه پزشکی، سابقه خانوادگی و علائم شما میپرسد:
- محل درد در سر و شدت آن چقدر است؟
- آیا سردرد شما با علائم دیگری مانند حساسیت به نور یا صدا همراه است؟
- معمولا سردرد شما چه مدت طول می کشد؟
- آیا احساس می کنید که برخی از غذاها، نوشیدنی ها، عطرها، بوها و صداها محرک احتمالی سردرد شما هستند؟
- آیا پدر، مادر یا سایر اعضای خانواده شما نیز تجربه هرگونه میگرن عصبی یا مزمن را داشتهاند؟
- سطح استرس و اضطراب شما چقدر است؟
- آیا به بیماری زمینهای دیگری مبتلا هستید؟
در مرحله بعد پزشک شما ممکن است آزمایشهای خاصی مانند سی تی اسکن مغزی را برای رد سایر علل بالقوه سردردهای مکرر و شرایط تهدیدکننده زندگی توصیه کند. به خصوص اگر علائم عصبی شدید مانند همی پلژی داشته باشید. زیرا همی پلژی علامت کلیدی سکته مغزی است.
در شرایط غیراورژانسی، ممکن است به جای سی تی اسکن، ام آر آی مغز انجام شود.
خوشبختانه مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو در زمینه تصویربرداری عصبی پیشرفته فعالیت میکند. میتوانید از پزشکان مجرب و دستگاههای تشخیصی فوق پیشرفته این مراکز برای تشخیص دقیق میگرن مزمن استفاده کنید.
۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰
راههای درمان میگرن مزمن
پزشک متخصص پس از معاینه و تحت نظر قراردادن وضعیت سلامتی شما، روش درمانی مناسب را انتخاب میکند. دارودرمانی مهم ترین روش درمانی این نوع سردرد مزمن میباشد.
توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به این بیماری، به هیچ وجه به خوددرمانی و مصرف دارو بدون تجویز پزشک خودداری روی نیاورید.
4 دسته دارویی اصلی مانند موارد زیر وجود دارند که پزشکان در این زمینه تجویز میکنند:
- بتابلوکرها
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای
- داروهای ضد صرع
- قرص ضد فشار خون کاندسارتان و پروپرانولول
معمولاً این داروها به صورت روزانه مصرف میشوند. اگر موثر نبودند، پزشک متخصص انواع سردرد به سراغ طیف دیگری از داروها یا روشهایی مانند موارد زیر میرود:
- داروهای تریپتان که در اوایل حمله میگرن برای کاهش شدت و طول آن مصرف میشوند.
- تزریق آنتی بادیهای مونوکلونال پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین (CGRP) که به عنوان مهارکننده، تعداد حملات سردرد را کاهش میدهند.
- تزریق بوتاکس در نقاطی از سر، گردن یا شانهها که با هدف کاهش تنش عضلات و مهار کردن درد ناشی از میگرن در این مناطق انجام میشود.
- بلاک عصب اکسیپیتال که در قالب وارد کردن یک سوزن کوچک در نزدیکی ساقه جمجمه انجام میشود و به کاهش شدت سردرد کمک می کند.
- طب سوزنی و بیوفیدبک که گاهی میتوانند به کاهش فعالیت سردرد میگرنی مزمن کمک کنند.
- رواندرمانی که ممکن است در افراد مبتلا به استرس و اضطراب، به کاهش شدت میگرن کمک کند.
0 Comments