سی تی کولونوسکوپی، ویرچوال کلونوسکوپی یا کولونوسکوپی مجازی یک روش جديد راديولوژی جهت جستجو پولیپهای کولون (روده بزرگ) يا سرطانهای مربوط به آن است که از سی تی اسکن با دوز کم اشعه استفاده میشود. این نوع کولونوسکوپی تشخیصی اغلب برای آن دسته از افراد میانسال توصیه میشود که در معرض خطر سرطان روده بزرگ قرار دارند.
در این روش از یک اسکنر سی تی با فناوری بالا و دوز پایین اشعه ایکس جهت ایجاد تصاویر 3 بعدی استفاده میشود. سپس پزشک با مشاهده تصاویر روده بزرگ، به بررسی پولیپها و علائم سرطان میپردازد.
سی تی کولونوسکوپی چیست؟
سی تی کولونوسکوپی (CT Colonoscopy) یا کولونوگرافی با تصویربرداری CT، روشی غیرتهاجمی برای تشخیص سرطان روده بزرگ و پولیپها است که در آن پس از تزریق هوا یا ماده کنتراست به داخل روده بزرگ، دستگاه سی تی اسکن تصاویر دقیقی از داخل روده بزرگ بدست میآورد. این تصاویر به کمک نرم افزارهای ویژه، به صورت سه بعدی و با قابلیت بزرگنمایی نمایش داده میشوند.
در روش کولونوسکوپی سی تی، یک دستگاه یا فیبرواسکوپ حاوی دوربین و متصل به مانیتور بهطور دقیق داخل روده قرار داده میشود. این دوربین به دقت تصاویری از داخل کولون ارائه داده و به پزشک اجازه میدهد برای شناسایی نقاط ضعف و احتمال وجود علائم بیماری تصاویر را بررسی کند.
این روش در بررسی مشکلات مختلف کولون از جمله بیماریهای التهابی روده، پولیپها، سرطان و غیره مفید است.
چه کسانی به سی تی کولونوسکوپی نیاز دارند؟
سی تی کولونوسکوپی به صورت عمومی به افراد زیر توصیه میشود:
- افراد بالای ۵۰ سال برای بررسی پولیپها و سرطان روده بزرگ
- افرادی که خانوادهای با سابقه سرطان روده و یا بیماریهای دیگری مانند پولیپهای بزرگ دارند باید در سنین کمتر از ۵۰ سال با روش سی تی کولونوسکوپی بررسی شوند.
- افرادی با علائم خونریزی داخلی، تغییرات در عادات رودهای و درد شکم نیاز به بررسی دقیق روده بزرگ دارند.
مزایای سی تی کولونوگرافی چیست؟
کولونوگرافی سی تی یک روش غیر تهاجمی برای بررسی روده بزرگ است که بسیاری از مزایا را در مقایسه با روشهای سنتی دارد. برخی از آنها عبارتند از:
- غیرتهاجمی بودن: این شیوه نیازی به انجام جراحی ندارد و باعث کاهش خطر عفونت و زمان بازگشت به فعالیتهای روزمره میشود.
- دقت بالا: این روش بهدلیل قابلیت تشخیصی بالا و توانایی تشخیص پولیپهای کوچک بهعنوان یکی از روشهای دقیق برای تشخیص سرطان روده بزرگ محسوب میشود.
- زمان کوتاه: انجام این عمل نیاز به زمان کمتری نسبت به روشهای دیگر داشته و اغلب حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد.
- عدم نیاز به آمبولی: در این روش، نیاز به استفاده از آمبولی برای تهیه تصاویر وجود ندارد.
- تشخیص همزمان بیماریهای دیگر: سی تی کولونوگرافی روشی جامع برای تشخیص همزمان بیماریهای دیگر در اطراف روده بزرگ مانند سنگ کلیه یا تومورهای دیگر در نزدیکی روده نیز هست.
چطوری برای آزمایش سی تی کولونوسکوپی آماده شوم؟
قبل از آزمایش شما باید برای رفع هرگونه جوش، شیاف مقعدی یا داروهای دیگر طبق دستور پزشک استفاده کنید.
قبل از انجام این کار، باید روده خالی باشد تا تصاویر بهتری در اسکن ایجاد شود. پزشک ممکن است به شما به تعدادی دارو یا مایع ملین معرفی کند و از شما بخواهد تا در روز انجام آزمایش از خوردن غذا و مایعات خاصی نیز خودداری کنید.
برای آزمایش، باید از پوشیدن لباسهایی که امکان جلوگیری از تشخیص دقیق برای پزشک را ندارند، مانند لباسهای شل و بدون جیب و بند جلوگیری کنید.
قبل از تصویربرداری سی تی کولونوسکوپی، شما را به یک بیمارستان یا مرکز پزشکی ارجاع داده و پیش از شروع آزمایش، پزشک با شما در مورد تاریخچه پزشکی، داروها، حساسیتها و سایر اطلاعات مربوط به سلامتی صحبت میکند.
نحوه انجام کولونوسکوپی سی تی
برای آزمایش پیش از این پروسه شما باید صبحانه کمی بخورید و مایعات کافی بنوشید. قبل از آزمایش، لباس مناسب برای این کار توسط تیم پزشکی به شما داده میشود.
در آزمایش سی تی کولونوسکوپی، ابتدا پزشک یک کاتتر (لوله نازایی) را به داخل رکتوم شما قرار میدهد تا یک مقدار هوا به کولون تزریق شود. سپس شما باید به چهار پوزیشن مختلف تغییر حالت دهید تا عکسهای مختلفی از کولون گرفته شود.
دستگاه CT scan این تصاویر را پس از تهیه به رایانه ارسال میکند که توسط تیم پزشکی تحلیل میشوند.
در طول این فرایند، شما باید سعی کنید کاملا ساکت مانده و حرکت نکنید تا تصاویر با کیفیت بالا گرفته شوند. پس از پایان آزمایش نیز میتوانید به طور معمول به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
بعد از آزمایش چه مراقبت هایی لازم است؟
پس از انجام اسکن، میتوانید رژیم غذایی معمول و فعالیت روزانه خود را شروع کنید. اما لازم است به مدت 12 ساعت از تماس با خانم های باردار یا کودک زیر 7 سال اجتناب کنید و فاصله حداقل 2 متر از افراد بزرگسال را در طی این مدت نیز رعایت کنید.
ضمناً شیردهی به نوزاد را به مدت 12 ساعت قطع کنید.
مایعات فراوان بنوشید تا با ادرار مکررا باقیمانده مواد رادیواکتیو زودتر از بدن شما خارج شود.
جهت دریافت نوبت بخش سی تی اسکن از مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
021-22065880
خطرات احتمالی سی تی کولونوگرافی چیست؟
خطرات احتمالی عبارتند از:
آسیب به دیواره روده
در صورتی که دستگاه بر روی موارد حساسیتی مانند تورم، التهاب و یا عروق نازک قرار گیرد، ممکن است باعث آسیب به دیواره روده شود.
ایجاد عفونت
احتمال ایجاد عفونت در محل وارد شدن سوند کولونوگرافی وجود دارد.
ایجاد حساسیت
در صورتی که بیمار به ماده حاوی آنتیبیوتیک حساس باشد، ممکن است باعث حساسیت شود.
خطر ایجاد گاستروفین
گاستروگرافین میتواند باعث ایجاد احساس بیماری در افراد شود. ممکن است به دلیل استفاده از مواد حاوی پرتو، خطر ایجاد گاستروفین و یا بیماریهای مربوط به پرتوزایی افزایش یابد.
به طور کلی به ندرت ممکن است واکنش آلرژیک داشته باشید. اگر در طول آزمایش احساس بیماری کردید یا مشکلات تنفسی دارید، فوراً به رادیولوژیست اطلاع دهید.
لازم به ذکر است که بسیاری از بیماران بدون هیچ گونه مشکلی به خوبی از این آزمایش استفاده کردهاند. اما در هر حال پزشک شما قبل از انجام آزمایش، به شما توضیحاتی در مورد خطرات و مزایای احتمالی آن خواهد داد.
انجام سی تی کولونو لوسکوپی در مرکز سی تی اسکن دکتر تقی لو
همان طور که در این مقاله ذکر کردیم، سی تی کولونوسکوپی یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای بررسی دقیق داخل روده بزرگ یا کولون استفاده میشود.
در مرکز سی تی اسکن دکتر تقی لو کلیه این مراحل و بسیاری موارد دیگر نظیر سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر نیز توسط متخصص کارآزموده و بهطور دقیق صورت میگیرد. وجود تجهیزات روز دنیا و کادر کارآزموده جهت انجام این مراحل، باعث اطمینان خاطر و اقبال روزافزون بیماران خواهد شد.
0 دیدگاه