سی تی اسکن قلب (CT Scan) یک روش تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از اشعه ایکس، تصاویر دقیقی از ساختار و عملکرد قلب ایجاد میکند. در این روش، دستگاه سی تی اسکن اطلاعات مربوط به لایههای مختلف قلب و عروق خونی را جمعآوری کرده و تصاویر سه بعدی و دقیقی از آن ایجاد میکند. برای آشنایی بیشتر با این فرآیند و اتنخاب مرکز سی تی اسکن قلب در تهران با ما همراه باشید.
سی تی اسکن قلب چیست؟
سی تی اسکن قلب از طریق نمایش تصاویر مقطعی و متقاطع از قلب و عروق آن، میتواند اطلاعات مفصلی در مورد ساختارهای داخلی قلب، شکل و اندازهی اجزای قلب و عملکرد عروق خونی و قلب ارائه دهد.
این تصاویر میتوانند به پزشکان کمک کنند تا اختلالات قلبی مانند آنومالیهای ساختاری، انسداد عروق خونی و بیماریهای قلبی عروقی را تشخیص بدهند و عملکرد عضله قلب را به طور کلی بررسی کنند.
همچنین اگر نیاز به تزریق ماده حاجب باشد، متخصص سی تی اسکن قلب با تزریق تجویز خواهد کرد.
چه مواردی با سی تی اسکن قلب و عروق ارزیابی میشود؟
اسکن قلب برای ارزیابی بیماران با علائم و نشانههای بیماریهای قلبی، بررسی افراد با ریسک بالا مانند دیابت، چربیخون بالا، سابقه خانوادگی بیماری و همچنین پس از انجام عملهای کرونری قلبی در کنار سی تی آنژیوگرافی کرونری، استفاده میشود.
در سی تی اسکن قلب در تهران، موارد زیر ارزیابی میشوند:
- شریانهای کرونری به سمت قلب
- حفرههای قلب، ماهیچهها و دریچهها
- وریدهای ریوی
- آئورت توراسیک و گاهی آئورت شکمی
- کیسه اطراف قلب (پریکارد)
چه مواقعی به سی تی اسکن قلب نیاز هست؟
- ارزیابی درد قفسه سینه و تنگی نفس: وقتی فرد دارای درد یا ناراحتی در قفسه سینه است، سی تی اسکن میتواند برای تشخیص علل مختلف از جمله بیماریهای عروقی قلبی مانند آنژین صدری (آنژین ناپایدار)، انسداد عروق خونی و آسیب به عضله قلب مورد استفاده قرار گیرد.
- ارزیابی بیماران با زمینه خطر بالا: افرادی که زمینه بیماریهای قلبی دارند مانند دیابت، چربیخون بالا، سابقه خانوادگی یا افراد سیگاری.
- پیگیری پس از جراحیهای قلبی: مانند بیماری عروق کرونری قلب
- بررسی تشخیصی در بیماریهای قلبی و عروقی: بهعنوان یک ابزار تشخیصی میتواند در تعیین وضعیت و شدت بیماریهای عروقی قلبی مانند آترواسکلروز به کار گرفته شود.
- بررسی شریانهای قلب از نظر تجمع کلسیم یا پلاک، باریک شدن یا انسداد.
- ارزیابی دریچههای قلب
- جراحی قلب باز یا جراحیهای کم تهاجمی به کمک رباتیک.
- ارزیابی وارد کردن کاتتر از راه پوست.
- بررسی مشکل قلبی مادرزادی.
- وجود تومور یا توده در قلب یا اطراف آن.
- بررسی کیسه اطراف قلب.
برای آزمایش سی تی اسکن قلب چگونه آماده شویم؟
مراحل آمادهشدن برای سی تی اسکن قلب در تهران بهصورت زیر است:
- مشورت با پزشک: قبل از انجام آزمایش، با پزشک خود مشورت کنید. اگر به مادهای مثل آیودین حساسیت داشته یا دارای شرایط پزشکی خاصی هستید، به پزشک اطلاع دهید.
- راهنماییهای غذایی: پیش از آزمایش، از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به رعایت رژیم غذایی خاصی قبل از آزمایش دارید یا خیر. در روز آزمایش، 4 تا 6 ساعت قبل انجام تست غذا نخورید. روز قبل یا روز آزمایش از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند چای، قهوه و نوشیدنیهای انرژیها خودداری کنید.
- مصرف داروها: اگر داروهایی خاصی مصرف میکنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در فضاهای تنگ عصبی میشوید، به پزشک اطلاع دهید.
- پوشیدن لباس مناسب بدون زیپ و متعلقات فلزی.
- جداسازی جواهرات و زیورآلات.
- گرفتن راهنماییهای تنفسی از پزشک.
- اطلاعات پزشکی: اگر دارای سوابق پزشکی یا عملهای جراحی قلبی یا عروقی هستید، اسناد پزشکی مرتبط مانند نتایج آزمایشها و تصاویر اخیر قلبی را در اختیار پزشک قرار دهید.
جهت انجام انواع سی تی اسکن زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره های زیر تماس بگیرید:
بیمارستان عدل تهران: ۰۲۱۲۲۰۶۵۸۸۰
بیمارستان رسالت تهران: ۰۲۱۲۲۰۶۵۸۸۰
آزمایش سی تی اسکن قلب چگونه انجام میشود؟
نحوه انجام آزمایش در مرکز سی تی اسکن دکتر تقی لو بهصورت زیر است:
۱. قرارگیری بیمار در دستگاه: در ابتدا، شما باید روی تختی دراز کشیده و در موقعیت مناسب برای انجام اسکن قرار بگیرید.
۲. اتصال الکترودها و نظارت بر تنفس: پزشک الکترودها را به دستگاههای نظارت قلبی متصل میکند تا ضربان قلب و فعالیت الکتریکی قلب را بررسی کند. پزشک سه ناحیه کوچک از قفسه سینه شما را تمیز میکند و تکههای کوچک و چسبنده الکترود را روی آنها قرار میدهد. الکترودها به مانیتور الکتروکاردیوگرام (EKG) متصل میشوند که فعالیت الکتریکی قلب شما را در طول آزمایش تصویرسازی میکند.
۳. تزریق ماده کنتراست: سی تی اسکن قلب با تزریق همراه ماده حاجب است. در برخی موارد، برای بهبود تصاویر ساختارهای داخلی قلب و عروق، مادهای به نام ماده حاجب تزریق میشود. این ماده معمولاً حاوی آیودین است که باعث افزایش کنتراست تصاویر میشود.
۴. انجام اسکن: دستگاه سی تی اسکن در اطراف شما میچرخد و تصاویر متقاطعی از قلب و عروق شما ایجاد میکند.
۵. پردازش کامپیوتری: پس از انجام اسکن، تصاویر به کمک کامپیوترهای پزشکی پردازش میشوند.
۶. بررسی تصاویر: پزشک متخصص با استفاده از تصاویر به دقت ساختارهای داخلی قلب و عروق شما را مورد بررسی قرار میدهد.
بعد از آزمایش سی تی اسکن قلب چه مراقبتهایی لازم است؟
بعد از انجام آزمایش، ممکن است تعدادی راهنمایی و مراقبتهایی از سوی پزشک یا پرسنل به شما داده شود. ممکن است مانیتورینگ قلبی انجام شود تا پزشک اطمینان حاصل کند که وضعیت قلب شما پس از آزمایش خوب است.
در سی تی اسکن قلب با تزریق، پس از آزمایش ممکن است با تورم یا قرمزی در محل تزریق مواجه شوید. این تورم در عرض چند ساعت از بین می رود. در صورت ادامهدار بودن سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید. مصرف مایعات برای دفع ماده کنتراستزا کمک زیادی میکند.
خطرات احتمالی سی تی اسکن قلب چیست؟
به طور کلی سی تی اسکن یک روش کم خطر است؛ اما برخی از افراد ممکن است با عوارض جانبی زیر روبرو شوند:
- حساسیت بدن به ماده کنتراستزا
- مشکلات تنفسی در صورت ابتلا به آسم، نارسایی قلبی یا اختلال انسداد مزمن ریه (COPD)
- ایجاد خارش، حالت تهوع، عطسه یا بثورات پوستی در محل تزریق
- واکنش بدن به دارویی که ضربان قلب شما را در طول اسکن کاهش میدهد.
سی تی اسکن قلب در تهران را کجا انجام دهیم؟
سی تی اسکن قلب یک تکنیک دقیق و تخصصی است و انجام یا تفسیر نادرست نتایج آن، میتواند منجر به تشخیصهای اشتباه و جبرانناپذیر شود. بنابراین، ضروری است که برای این آزمایش به یک مرکز پیشرفته و تخصصی مراجعه کنید.
مرکزا سی تی اسکن دکتر تقی لو در شرق و غرب تهران با ارائه خدمات جامع تمام نیازهای درمانی شما را پوشش میدهد.
0 دیدگاه