خطرات و عوارض سی تی آنژیوگرافی چیست؟

سی تی آنژیوگرافی، برای کمک به تشخیص و ارزیابی بیماری‌های عروق خونی (مانند آنوریسم یا انسداد عروق) استفاده می‌شود. قبل از آزمایش، ماده حاجب از طریق یک کاتتر کوچک که در ورید بازو قرار داده شده است، تزریق می‌شود. سپس رادیولوژیست به کمک دستگاه سی تی اسکن، تصاویر دقیقی از رگ‌های خونی می‌گیرد. این روش تصویربرداری به‌دلیل استفاده از ماده حاجب و اشعه ایکس، در کنار مزایای قابل توجه خود ممکن است خطراتی نیز داشته باشد. به‌همین‌دلیل، در این متن به عوارض سی تی آنژیوگرافی خواهیم پرداخت.

پزشکان در اغلب موارد از این آزمایش برای بررسی عروق قلبی و مغزی استفاده می‌کنند. در این شرایط از آن با عنوان سی تی آنژیوگرافی کرونری (عروق کرونر) و سی تی آنژیوگرافی عروق مغزی یاد می‌شود.

مزایای سی تی آنژیوگرافی چیست؟

اگر رگ‌های خونی مغز، قلب، ریه‌ها، کلیه‌ها یا سایر قسمت‌های بدن شما درگیر ناهنجاری هایی شده است؛ ممکن است به سی تی آنژیوگرافی نیاز داشته باشید. این آزمایش با تصویربرداری می‌تواند به تشخیص موارد زیر توسط پزشک کمک کند:

  • آنوریسم (بیرون‌زدگی دیواره رگ که با خطر پارگی همراه است)
  • تصلب شرایین یا گرفتگی عروق
  • فرم غیرطبیعی رگ‌های خونی در داخل مغز
  • رگ‌های خونی آسیب‌دیده در اثر ضربه یا تصادف
  • لخته‌ خونی که ممکن است در رگ‌ پا ایجاد شده و به ریه‌ رفته باشد
  • توموری که از طریق رگ‌های خونی تغذیه می‌شود

از سایر مزایای سی تی آنژیوگرافی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • می‌تواند قبل از جراحی قلب یا پیوند کلیه، اطلاعات دقیقی به پزشک ارائه دهد. همچنین به جلوگیری از سکته مغزی یا حمله قلبی کمک می‌کند.
  • این روش سریع و غیرتهاجمی، ممکن است در مقایسه با آنژیوگرافی معمولی عوارض کمتری ایجاد کند.
  • تصاویر آن می‌توانند جزئیات دقیق‌تری نسبت به آنژیوگرافی معمولی یا حتی ام آر آی ارائه دهند.
  • معمولاً نیازی به تزریق آرامبخش یا بیهوشی عمومی ندارد.
  • پس از انجام آن، هیچ اثری از پرتوهای اشعه ایکس در بدن بیمار باقی نمی‌ماند.
عوارض سی تی آنژیوگرافی چیست؟

خطرات و عوارض سی تی آنژیوگرافی چیست؟

سی تی آنژیو مانند همه آزمایش‌های تصویربرداری با اشعه ایکس، در کنار مزایای خود ممکن است عوارض جانبی نیز داشته باشد. خطرات و عوارض سی تی آنژیو عبارتند از:

  • نمی‌توان انکار کرد که در اثر قرار گرفتن زیاد در معرض اشعه ایکس، احتمال کمی برای بروز سرطان وجود دارد.
  • در موارد نادر احتمال بروز واکنش آلرژیک به ماده حاجب، به‌خصوص ماده حاجب یددار، وجود دارد.
  • تجویز ماده حاجب می‌تواند به عملکرد کلیه‌ها در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی آسیب بیشتری وارد کند.
  • اگر مقدار زیادی ماده حاجب تزریق شود و این ماده در زیر پوست محل قرارگیری کاتتر پخش شود؛ ممکن است به پوست، عروق خونی و اعصاب این ناحیه آسیب برساند.
  • روش مناسبی برای خانم‌های باردار نیست. زیرا تماس با اشعه ایکس می‌تواند باعث بروز ناهنجاری ژنتیکی در جنین شود.

آمادگی‌های لازم برای کاهش عوارض سی تی آنژیوگرافی

اصولاً در مرکز تصویربرداری قبل از انجام این آزمایش یک دستورالعمل کامل به شما ارائه می‌دهند. مطمئناً توجه به آن احتمال بروز عوارض سی تی آنژیوگرافی را به حداقل می‌رساند.

در مورد تمام داروهایی که مصرف می‌کنید یا به آن‌ها آلرژی دارید، با پزشک خود یا رادیولوژیست صحبت کنید. اگر به مواد حاجب آلرژی دارید، پزشک ممکن است شما را از انجام این آزمایش منع کند.

همچنین با پزشک در مورد بیماری‌های زمینه‌ای خود صحبت کنید. به‌خصوص اگر درگیر بیماری قلبی، آسم، دیابت، بیماری کلیوی یا مشکلات تیروئید هستید. زیرا هر یک از این شرایط ممکن است خطر بروز عوارض سی تی آنژیوگرافی را افزایش دهند.

ازآنجایی‌که نیاز به تزریق ماده حاجب است، 4 تا 6 ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید یا ننوشید. بهتر است اشیاء فلزی مانند جواهرات، عینک، سمعک، دندان مصنوعی و سنجاق سر و غیره را از قبل خارج کنید. زیرا در تصاویر سی تی اختلال ایجاد می‌کنند. در روز مراجعه به مرکز تصویربرداری، لباس راحت بپوشید. اگر باردار هستید یا به نوزاد خود شیر می‌دهید، حتما از قبل اطلاع دهید.

جهت انجام سی تی آنژیوگرافی در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

جهت انجام سی تی آنژیو در مرکز تصویربرداری بیمارستان رسالت تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۶۷۰۳۳۷۲

مراقبت‌های لازم برای کاهش عوارض سی تی آنژیو

بعد از انجام این آزمایش، نیازی به بستری شدن نیست و می‌توانید به منزل بازگردید یا فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرید. با این وجود، رادیولوژیست نکاتی در مورد مراقبت‌های بعد از سی تی آنژیو عروق کرونری و مغزی به شما ارائه می‌دهد تا عوارض احتمالی به‌خوبی کنترل شوند.

  • میزان زیادی (2 تا 2.5 لیتر) آب بنوشید تا ماده حاجب از طریق کلیه‌ها سریع‌تر از بدن دفع شود.
  • اگر درد، تورم و قرمزی در محل کاتتر طی 1 تا 2 روز برطرف نشد، حتماً اطلاع دهید. زیرا خطر بروز عفونت یا آسیب بافتی وجود دارد.
  • ازآنجایی‌که احتمال انتقال ماده حاجب از طریق شیر مادر به نوزاد وجود دارد. لازم است بعد از تصویربرداری به مدت 24 تا 48 ساعت از شیردهی خودداری کنید.

انجام سی تی آنژیوگرافی در مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو

خوشبختانه مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو در بیمارستان عدل و رسالت تهران، تجهیزات پزشکی لازم برای انجام سی تی آنژیوگرافی عروق مغزی و قلب را دارد. اصولا کادر پزشکی حرفه‌ای حاضر در این مرکز، به‌گونه‌ای عمل می‌کنند که با عوارض سی تی آنژیو مواجه نشوید. شاید به‌همین‌دلیل است که به‌عنوان بهترین مرکز سی تی آنژیوگرافی تهران شناخته شده است.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید

سونوگرافی تیروئید روش تشخیصی است که در‌ آن امواج صوتی با فرکانس بالا به غده تیروئید ارسال می‌شوند که پزشکان با کمک تصاویر دریافتی می‌توانند اندازه و اختلالات غده تیروئید را مشاهده کنند.

ای آر سی پی (ERCP) چیست؟

ای آر سی پی (ERCP) یکی از روش‌های درمانی و تشخیصی کارآمد است که به پزشکان کمک می‌کند تا بسیاری از بیماری‌های داخلی مانند مشکلات صفرا و پانکراس را تشخیص دهند و درمان کنند.

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سی تی اسکن با تزریق

سی تی اسکن با تزریق

مهم‌ترین مسئله در درمان بیماری‌، تشخیص صحیح و زودهنگام است که به پزشک کمک می‌کند تا درمان لازم را...

سوالات و نظرات شما

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *