طبق آمار، حدود 50 میلیون نفر در سراسر جهان درگیر بیماری صرع هستند. بارزترین نشانه آن بروز تشنجهای غیرقابل تحریک و مکرر است. البته تشخیص صرع زمانی قطعی میشود که حداقل دو تشنج بدون دلیل با فاصله حداقل 24 ساعت بروز کند.
جالب است بدانید که انواع مختلفی از آن وجود دارد. در برخی افراد میتوان علت آن را شناسایی کرد. اما در برخی دیگر، علت مشخص نیست. طبق نتایج تحقیقات، تا 70 درصد از افراد مبتلا به بیماری صرع در صورت تشخیص و درمان مناسب میتوانند بدون تشنج زندگی کنند. در ادامه به جزئیات بیشتری از راهکارهای موجود برای تشخیص صرع اشاره خواهیم کرد.
بیماری صرع چیست؟
صرع یک بیماری مغزی مزمن است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد. به بیماری صرع، اختلال تشنجی نیز گفته میشود.
از نظر محققان، هجوم ناگهانی سیگنالهای الکتریکی غیرطبیعی تولیدشده توسط سلولهای مغز، باعث تشنج میشود. این مسئله میتواند تغییراتی در آگاهی، کنترل عضلات، احساسات و رفتار فرد ایجاد کند. بههمیندلیل، در اولین فرصت تشخیص صرع با نوار مغز و آزمایشهای دیگر اهمیت دارد.
معمولا دارودرمانی و در صورت نیاز جراحی، میتوانند تشنج را برای اکثر افراد مبتلا به صرع کنترل کنند. اگرچه برخی از بیماران نیاز به درمان مادامالعمر دارند؛ اما اغلب کودکان مبتلا به صرع ممکن است با افزایش سن از این شرایط خلاص شوند.
اگر برای تشخیص صرع لازم است آزمایش تصویربرداری انجام دهید، مرکز تصویربرداری دکتر تقی لو یکی از بهترین مراکز در تهران است. چراکه بهصورت تخصصی در زمینه تصویربرداری عصبی پیشرفته فعالیت میکند.
انواع صرع
برای تشخیص بیماری صرع و حتی درمان آن، لازم است ابتدا نوع آن تعیین شود.
اصولاً پزشکان نوع صرع را براساس نوع تشنج ناشی از آن طبقهبندی میکنند. طبق اینکه تشنج در کدام ناحیه از مغز شروع میشود، سطح آگاهی بیمار در طول تشنج تا چه اندازه تغییر میکند و حرکات غیرارادی عضلات در طول تشنج بروز میکنند یا خیر، دو نوع اصلی تشنج وجود دارد.
تشنج کانونی (جزئی)
معمولا در یک ناحیه از مغز یا شبکهای از سلولها در یک سمت مغز بروز میکند. دو زیرشاخه با عنوان تشنج کانونی آگاهانه و غیرآگاهانه دارد.
در طول تشنج کانونی آگاهانه، شما بیدار و آگاه هستید. از سایر علائم آن میتوان به تغییرات در حس پنجگانه، سرگیجه، سوزنسوزن شدن و انقباض اندامها اشاره کرد.
در تشنج کانونی غیرآگاهانه، شما هوشیاری خود را از دست میدهید. بههمیندلیل، قدرت نگاه کردن و پاسخگویی به اطرافیان را ندارید. البته در عین حال، حرکات تکراری انجام میدهید.
تشنج عمومی
در طول آن، شبکه گستردهای از سلولها در هر دو طرف مغز به طور همزمان تحت تاثیر قرار میگیرند. زیرشاخههای مختلف آن عبارتند از:
- تشنج پنهان: معمولاً باعث از دست دادن هوشیاری در یک مدت کوتاه، خیره شدن و حرکات تکراری مانند لب یا پلک زدن میشود.
- تشنج تونیک. باعث سفتی ناگهانی در عضلات پا، بازو یا بالاتنه میشود.
- تشنج آتونیک: منجر به از دست دادن کنترل روی عضلات میشود. این مسئله میتواند باعث سقوط ناگهانی شود.
- تشنج کلونیک. اصولا با حرکات مکرر عضلات بهخصوص در ناحیه صورت، گردن و بازوها مشخص میشود.
- تشنج میوکلونیک: باعث انقباض سریع و خودکار عضلات دست ها و پاها می شود.
- تشنج تونیک کلونیک. از علائم آن میتوان به از دست دادن هوشیاری، سفت شدن عضلات بدن، از دست دادن کنترل مثانه یا روده و گاز گرفتن زبان اشاره کرد.
برای تشخیص صرع، مطمئناً پزشک به این موارد توجه میکند.
راههای تشخیص صرع چیست؟
تشخیص بیماری صرع مانند تشخیص دمانس، باید توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب انجام شود. اگر مشکوک به علائم تشنج هستید، در اسرع وقت مراجعه کنید. بررسی سابقه پزشکی و علائم، میتواند به پزشک شما کمک کند تا تصمیم بگیرد انجام کدام آزمایشها مفید خواهد بود.
آزمایش خون
معمولاً در ابتدا برای تشخیص صرع، پزشک دستور انجام آزمایش خون میدهد تا بتواند سایر شرایطیکه باعث تشنج میشوند را رد کند. از این شرایط میتوان به بیماریهای عفونی، بیماریهای کبدی و کلیوی و دیابت اشاره کرد. بنابراین، تفاوت تشنج و صرع قابل بررسی است.
نوار مغزی
الکتروانسفالوگرافی (EEG) یا نوار مغز، رایجترین آزمایشی است که برای تشخیص بیماری صرع استفاده میشود. برای انجام این آزمایش غیرتهاجمی و بدون درد، الکترودهایی روی پوست سر قرار میگیرند تا بتوان الگوهای غیرطبیعی در فعالیت الکتریکی مغز را جستجو کرد.
تصویربرداری پزشکی
همچنین ممکن است یک یا چند روش تصویربرداری مانند موارد زیر برای بررسی وضعیت مغز تجویز شوند.
این روشها میتوانند تومورها و سایر ناهنجاریهایی که میتوانند باعث بروز تشنج شوند را نشان دهند.
چه عواملی باعث بیماری صرع میشوند؟
براساس تحقیقات، مردان بهدلیل قرار گرفتن در معرض عواملی مانند مصرف بیشتر الکل و ضربه به سر، بیشتر از زنان به صرع مبتلا میشوند. از سایر عوامل موثر در بروز این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروز اسکار در مغز پس از آسیب مغزی
- سکته مغزی
- کمبود اکسیژن به مغز
- تومور یا کیست مغزی
- ابتلا به یک بیماری جدی یا تب بسیار بالا
- ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر
- استفاده مادر از برخی داروها در دوران بارداری
- آسیب مغزی کودک قبل از تولد یا کمبود اکسیژن در بدو تولد
- ابتلا به بیماریهای عفونی مانند HIV، ایدز و مننژیت
- بروز اختلالات عصبی ژنتیکی یا تکاملی
اگرچه میتواند در هر سنی رخ دهد، اما تشخیص صرع در اوایل دوران کودکی یا پس از سن 60 سالگی رایجتر است.
نشانهها و علائم بیماری صرع چیست؟
علائم صرع بسته به نوع و حالات تشنج، در بیماران مختلف متفاوت است. برخی از افراد ممکن است هوشیاری خود را در طول آن از دست بدهند، درحالیکه در برخی دیگر اینگونه نیست. برخی از افراد در حین تشنج برای چند ثانیه به یک نقطه خیره میشوند. اما برخی دیگر ممکن است در اثر انقباض غیرارادی عضلات، به طور مکرر دستها یا پاهای خود را تکان دهند.
از سایر علائم قابل توجه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرگیجه و از دست دادن تعادل
- سردرگمی موقت
- بروز علائم روانی مانند ترس، اضطراب یا روانپریشی
- تغییرات در رفتار
جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰
جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان رسالت تهران زیر نظر دکتر تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۶۷۰۳۳۷۲
خطرات بیماری صرع
صرع میتواند منجر به صدمات جسمی جدی در اثر تشنج و افتادن روش زمین یا تصادف در حین رانندگی شود. از سایر عوارض بیماری صرع میتوان به بیخوابی و از دست دادن حافظه اشاره کرد.
بهتر است بدانید که افراد مبتلا به صرع، بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای روانی مانند افسردگی و اضطراب هستند. بنابراین برای بهبود کیفیت زندگی، تشخیص صرع نباید به تعویق بیافتد.
اگرچه عوارض تهدیدکننده زندگی ناشی از صرع مانند آسیب دائمی مغز شایع نیستند، اما ممکن است رخ دهند. این عوارض معمولاً در اثر تشنج بیش از 5 دقیقه و عدم هوشیاری بعد از تشنج رخ میدهند.
مرگ غیرمنتظره ناگهانی در صرع (SUDEP) ممکن است در 1% افراد مبتلا به این بیماری بروز کند. افراد مبتلا به تشنجهای تونیک کلونیک مکرر یا افرادیکه تشنج آنها با دارو کنترل نمیشود، بیشتر در معرض خطر این عارضه هستند.
0 دیدگاه