علل انسداد لوله های فالوپ و تشخیص و درمان آن

اگر هر بخشی از لوله فالوپ در اثر جراحی یا عفونت آسیب ببیند، ممکن است توسط بافت اسکار ایجاد شده مسدود شود. در نتیجه امکان حرکت آسان تخمک و اسپرم برای لقاح از بین می‌رود. متاسفانه انسداد لوله فالوپ علائم دیگری به جز مشکل در باردار شدن ندارد و اغلب خانم‌ها بعد از تصویربرداری پزشکی متوجه بروز آن می‌شوند.

لوله های فالوپ کجا قرار دارند؟

لوله‌های فالوپ، دو لوله عضلانی هستند که تخمدان‌ها را به رحم متصل می‌کنند. در داخل این لوله‌ها پرزهای ظریفی برای کمک به حرکت تخمک از تخمدان به سوی رحم و حرکت اسپرم از رحم به سوی تخمدان وجود دارد. چراکه لازم است برای تشکیل تخم و باروری، تخمک و اسپرم با هم برخورد کرده و لقاح پیدا کنند.

علل انسداد لوله‌های فالوپ رحم چیست؟

انسداد لوله فالوپ ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

  • التهاب و عفونت لگن
  • داشتن سابقه ترکیدن آپاندیس
  • ابتلا به یک بیماری مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا
  • ابتلا به اندومتریوز
  • ابتلا به فیبروم یا توده‌های خوش‌خیم رحم
  • داشتن سابقه جراحی شکم
  • بروز هیدروسالپینکس یا تجمع مایع و تورم در انتهای لوله‌های فالوپ

معمولاً این شرایط باعث ایجاد بافت اسکار می‌شوند که می‌تواند لوله‌ها را مسدود کند.

انسداد لوله های فالوپ

آیا انسداد لوله فالوپ بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

بله. دستگاه تناسلی خانم‌ها از تخمدان‌ها، رحم و لوله‌های فالوپ تشکیل شده است. اگر یک مشکل پزشکی بر هر یک از این سه ناحیه تأثیر بگذارد، ممکن است باردار شدن را برای خانم دشوارتر کند.

اگرچه انسداد لوله فالوپ یکی از علل شایع ناباروری است؛ اما از نظر پزشکان، اگر یک لوله فالوپ مسدود شده باشد ممکن است هنوز امکان بارور شدن تخمک وجود داشته باشد. به‌خصوص اینکه مصرف داروهای باروری می‌تواند به افزایش احتمال تخمک‌گذاری در سمت لوله مسدود نشده کمک کند.

اما اگر هر دو لوله مسدود شوند، این احتمال کمتر است. زیرا هر ماه به طور تصادفی یکی از تخمدان‌ها یک تخمک آزاد می‌کند. به عنوان مثال، تخمدان راست ممکن است برای سه ماه متوالی تخمک آزاد کند و سپس در ماه بعد تخمدان چپ تخمک را آزاد کند.

گاهی اوقات، انسداد لوله فالوپ می‌تواند باعث گیرکردن تخمک بارورشده شود. این مسئله به‌عنوان حاملگی خارج از رحم شناخته می‌شود. حاملگی خارج از رحم همیشه علامت‌دار نیست و معمولاً در طول سونوگرافی تشخیص داده می‌شود. با این حال، برخی از خانم‌ها ممکن است علائم بارداری مانند درد شکمی یا خونریزی واژینال را تجربه کنند. هر خانمی که مشکوک به حاملگی خارج رحمی است، باید فورا به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشد.

روش‌های تشخیص انسداد لوله فالوپ چگونه است؟

تشخیص انسداد لوله‌های رحمی خیلی آسان نیست، زیرا لوله‌ها می‌توانند باز و بسته شوند. بنابراین همیشه نمی‌توان به راحتی تشخیص داد که آیا مسدود یا فقط بسته شده اند. سه آزمایش کلیدی برای تشخیص انسداد لوله‌های فالوپ رحم وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

هیستروسالپنگوگرام

عکس رنگی رحم نوعی روش تصویربرداری با اشعه ایکس است. قبل از انجام آن، رادیولوژیست به کمک یک لوله نازک نوعی محلول رنگی را به رحم تزریق می‌کند که باید به سمت لوله‌های فالوپ برود.

اگر مایع به داخل لوله‌های فالوپ جریان نداشته باشد، احتمال انسداد وجود دارد. معمولاً این مشکل به شکل یک لکه در تصویر قابل مشاهده است.

سونوهیستروگرام

نوعی سونوگرافی است که مشابه روش هیستروسالپنگوگرافی عمل می‌کند. البته به جای اشعه ایکس از امواج صوتی استفاده می‌کند.

لاپاراسکوپی

از لاپاراسکوپی برای ارزیابی بیشتر استفاده می‌شود. در این روش، جراح بریدگی کوچکی در شکم ایجاد و دوربین کوچکی را از طریق آن وارد می‌کند تا از نزدیک وضعیت لوله‌های فالوپ را بررسی کند.

روش‌های درمان انسداد لوله فالوپ چیست؟

اگر لوله‌های فالوپ توسط مقدار کمی از بافت اسکار مسدود شده باشند، پزشک می‌تواند از جراحی کم‌خطر لاپاراسکوپی برای باز کردن لوله‌ها استفاده کند.

این روش زمانی موثر است که انسداد لوله های فالوپ خیلی وسیع نباشد. در غیر این صورت، پزشک مجبور است از جراحی باز برای ترمیم لوله‌های آسیب‌دیده استفاده کند. در طی جراحی باز، جراح می‌تواند قسمت آسیب‌دیده را برداشته و دو قسمت سالم را به هم متصل کند.

قابل ذکر است که برداشتن بخشی از لوله فالوپ، خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش می‌دهد. به‌همین‌دلیل، معمولا قبل از جراحی پزشکان انجام روش آزمایشگاهی لقاح خارج از رحم یا آی وی اف (IVF) را برای باروری توصیه می‌کنند.

خوشبختانه در مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو امکان انجام هیستروسالپنگوگرام و سونوهیستروگرام وجود دارد. پیشنهاد می‌کنیم از خدمات عالی آن برای دریافت دقیق‌ترین نتایج استفاده کنید.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

پارکینسون جوانی یا پارکینسون زودرس

در اغلب بیماران علائم بیماری پارکینسون بعد از 60 سالگی ظاهر می‌شوند. اما در حدود 10 تا 20 درصد موارد، در بازه سنی 20 تا 50 سالگی رخ می‌دهد. به این وضعیت پارکینسون جوانی یا زودرس می‌گویند.

ام آر آی کودکان : آماده سازی و نکات مهم

ام آر آی کودکان یکی از راه‌های موثر برای شناسایی بسیاری از بیماری‌ها به‌حساب می‌آید. در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند و امواج رادیویی تصاویری دقیق از بدن کودک تهیه می‌شود که به پزشکان برای تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند.

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب چیست؟

از مشکلات شایعی که گریبان بسیاری از افراد را گرفته و زندگی روزمره را برایشان دشوار ساخته؛ مشکلات مربوط به خواب است. آپنه خواب یکی از رایج‌ترین انواع اختلالات خواب محسوب می‌شود که توقف تنفس و تنگی نفس را به‌همراه دارد. وقفه تنفسی در خواب آنقدر جدی است که می‌تواند...

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

ورتبروپلاستی چیست؟

ورتبروپلاستی چیست؟

شکستگی‌ فشاری نشانه ضعیف شدن مهره‌های ستون فقرات است و معمولاً به‌دلیل پوکی استخوان بروز می‌کند....

سوالات و نظرات شما

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *