سونوگرافی بارداری وضعیت سلامت، رشد و تکامل جنین و برخی از عوارض و شرایط پزشکی مرتبط با حاملگی را بررسی میکند. در این روش از امواج فراصوتی برای تصویربرداری از نوزاد در حال رشد و همچنین اندامهای تناسلی مادر استفاده میشود. بدینشکل میتوان هرگونه مشکلات احتمالی را پیش از تولد تشخیص داد.
معمولاً سونوگرافی بارداری در سه ماهه اول، برای تایید و تخمین مدت زمان حاملگی انجام میشود. در سه ماهه دوم جنسیت و جزئیات آناتومیک جنین بررسی میشود. در سه ماهه سوم میزان رشد جنین و وضعیت مادر برای زایمان ارزیابی میشود.
سونوگرافی بارداری چه موارد و علائمی را تشخیص میدهد؟
سونوگرافی حاملگی به دلایل مختلفی انجام میشود. بهخصوص اگر پزشک در حین معاینه و بررسی نتایج آزمایش خون، به مواردی مشکوک شود. دلایلیکه پزشک شما ممکن است این آزمایش را انجام میدهد، عبارتند از:
- تایید باردار بودن
- بررسی حاملگی خارج از رحم، حاملگی مولار، سقط جنین یا سایر عوارض اولیه بارداری
- ارزیابی سن بارداری و تاریخ زمان زایمان
- بررسی میزان رشد، حرکت و ضربان قلب جنین
- ارزیابی چندقلویی (دوقلو، سه قلو یا بیشتر)
- بررسی اندامهای لگنی مانند رحم، تخمدانها و دهانه رحم
- بررسی میزان مایع آمنیوتیک
- ارزیابی محل جفت
- بررسی موقعیت جنین در رحم، سونوگرافی رحم همچنین ابزار مهمی برای کمک به بررسی انواع نقصهای مادرزادی است.
- تشخیص مشکلات و ناهنجاریهای مربوط به اندامها، ماهیچهها یا استخوانهای جنین
- هدایت سوزن در برخی از روشهای تشخیصی در بارداری مانند آمنیوسنتز یا نمونهگیری از پرزهای کوریونی
انواع سونوگرافی رایج در دوران بارداری
لازم است بدانید، انواع دیگری از سونوگرافی بارداری با عنوان سونوگرافی ترانس واژینال، سونوگرافی سه بعدی، چهاربعدی، سونوگرافی کالر داپلر جنین، اکوکاردیوگرافی جنین و سونوگرافی NT نیز وجود دارد. در ادامه به جزئیات آنها اشاره خواهیم کرد.
سونوگرافی ترانس واژینال
اغلب در اوایل بارداری یا زمانیکه سونو شکمی اطلاعات کافی ارائه ندهد، انجام میشود.
در این روش مبدل عصاییشکل دستگاه وارد واژن میشود. درحالیکه در اولتراسوند شکمی مبدل کوچک دستگاه به کمک فشار دست سونوگرافیست، روی شکم مادر جابهجا میشود.
سونوگرافی حاملگی استاندارد و سایر انواع سونوگرافی بارداری از نوع شکمی هستند.
سونوگرافی سهبعدی
برخلاف سونوگرافی حاملگی استاندارد که تصاویر دوبعدی ارائه میدهد، این روش به کمک یک پروب و نرمافزار ویژه به پزشک اجازه میدهد تا ابعاد جنین و اندامهای مادر را به شکل سهبعدی مشاهده کند.
ازآنجاییکه تصاویر دقیقتری ارائه میدهد، از آن برای کمک به تشخیص ناهنجاریهای صورت یا نقص لوله عصبی جنین استفاده میشود.
سونوگرافی چهاربعدی
سونوگرافی چهاربعدی یا همان سونوگرافی سه بعدی پویا، میتواند یک فیلم متحرک از جنین ارائه دهد. بدینشکل، پزشک میتواند بهخوبی صورت و حرکات جنین را مشاهده کند.
سونوگرافی کالر داپلر
این نوع سونوگرافی بارداری، جزئیاتی در مورد نحوه جریان خون در رگهای خونی ارائه میدهد. معمولاً از آن برای بررسی وضعیت عروق جنین استفاده میشود. زیرا هرگونه اختلال در روند خونرسانی به جنین، با کاهش رشد اندامها همراه است.
اکوکاردیوگرافی جنین
این نوع اولتراسوند برای تایید یا رد نقص مادرزادی قلب انجام میشود. چراکه تصاویر دقیقی از اندازه، شکل، عملکرد و ساختار قلب جنین ارائه میدهد.
سونوگرافی NT
اسکن شفافیت نوکال، معمولاً در هفته 12 ام بارداری انجام میشود. این روش با اندازهگیری فضای پرشده با مایع در پشت گردن جنین، اطلاعاتی برای ارزیابی خطر ابتلای جنین به ناهنجاریهای کروموزومی ارائه میدهد.
در زمان بارداری چه تعداد سونوگرافی لازم است؟
اکثر مادران در دوران بارداری، 2 بار سونوگرافی انجام میدهند. اولین سونوگرافی بارداری در سه ماهه اول برای تایید بارداری و تعیین تاریخ زایمان و دومین سونوگرافی حاملگی در هفته 18 تا 22 ام بارداری برای تایید آناتومی طبیعی و جنسیت جنین است.
با این حال، تعداد و زمان سونوگرافی بارداری بسته به تصمیم پزشک شما و در صورت داشتن هرگونه بیماری متفاوت است. اگر حاملگی شما پرخطر است و پزشک مشکوک باشد که شما یا کودکتان دارای یک مشکل سلامتی هستید، ممکن است سونوگرافیهای مکرر را پیشنهاد کند.
اولین سونوگرافی بارداری چه موقع باید انجام شود؟
زمان اولین سونو بارداری، بسته به نظر پزشک متغیر است. این کار میتواند در اوایل هفته 7 تا 8 ام بارداری برای موارد زیر انجام شود:
- تایید بارداری به کمک تشخیص ضربان قلب جنین
- بررسی چندقلویی
- ارزیابی اندازه جنین
- ارزیابی سن بارداری و تاریخ زایمان
جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰
جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان رسالت تهران زیر نظر دکتر تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۶۷۰۳۳۷۲
سونوگرافی بارداری برای تعیین جنسیت
معمولاً برای تعیین جنسیت جنین، در پایان سه ماه اول یا در اوایل سه ماهه دوم، سونوگرافی انجام میشود. مطالعات نشان دادهاند که نتایج آن در هفته 11 ام بارداری، به میزان 70% قابل اتکا هستند. اما با افزایش سن حاملگی و در هفته 18 تا 22 ام بارداری، میتوان با احتمال 98% جنسیت دقیق جنین را اعلام کرد.
البته در این مدت، پزشک میتواند اختلالات مادرزادی مانند شکاف کام را تشخیص دهد یا شرایط جدی مربوط به مغز، قلب، استخوانها یا کلیههای جنین را نیز پیدا کند.
اگر بارداری شما به خوبی و بدون عارضه پیش میرود، ممکن است سونوگرافی هفته 20 ام آخرین سونوگرافی شما در دوران بارداری باشد. اما اگر پزشک در طول سونوگرافی هفته 20 ام شما مشکلی را تشخیص دهد، ممکن است آزمایشهای بیشتری را تجویز کند.
نحوه انجام سونوگرافی حاملگی چگونه است؟
برای سونوگرافی در اوایل بارداری، ممکن است لازم باشد که مثانه شما پر باشد تا پزشک بتواند تصاویر واضحی از جنین و اندامهای تناسلی شما دریافت کند. سپس تکنسین کمک میکند تا روی تخت معاینه دراز بکشید.
پزشک ژل مخصوص را روی شکم و ناحیه لگن شما میمالد. این ژل به حرکت صحیح امواج صوتی کمک میکند. در نهایت، پزشک مبدل کوچک دستگاه را روی شکم شما حرکت میدهد تا با ارسال امواج و دریافت امواج منعکسشده بتواند تصاویری را روی مانیتور مشاهده کند.
ممکن است در این حین از شما خواسته شود که بدن خود را به سمتی دیگر حرکت دهید یا برای چند لحظه نفس خود را حبس کنید.
با توجه به اینکه از اشعه ایکس استفاده نمیشود، خطری نوزاد و مادر را تهدید نمیکند.
در کدام مرکز سونوگرافی بارداری را انجام دهیم؟
با توجه به اینکه یک فرآیند حساس است و نیاز به تبحر بالایی دارد؛ پیشنهاد ما به شما مراجعه به مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو است.
مراکز سونوگرافی بیمارستان عدل و بیمارستان رسالت تهران با بهرهمندی از تجهیزات مدرن و کادر پزشکی حرفهای، بهعنوان بهترین سونوگرافی شرق تهران شناخته میشود. از این فرصت عالی برای اطمینان از سلامت خود و جنین استفاده کنید.
0 دیدگاه