اگر سردرد را شایعترین بیماری در جهان بنامیم به بیراهه نرفتهایم. بسیاری از افراد با انواع این مشکل از جمله سردرد یک طرفه یا همی کرانیا دست و پنجه نرم میکنند. این سردردها گاهی آنقدر شدید میشوند که زندگی عادی فرد را مختل میسازند و با مشکلات جانبی از جمله حالت تهوع همراه هستند.
شناخت علت و دلایل بروز سردرد یک طرفه به شما کمک میکند تا از عوامل محرک آن دوری کنید. بههمین دلیل در این مطلب به معرفی کامل سردرد همی کرانیا، علائم، انواع و درمان آن میپردازیم.
سردرد همی کرانیا یا یک طرفه چیست؟
همی کرانیا یک نوع اختلال سردرد اولیه است که یک طرف سر را درگیر میکند و درد آن بهصورت مستمر و ادامهدار است. شدت سردرد همی کرانیا کم و زیاد میشود، اما تقریباً هرگز پایان نمییاید.
این سردرد بهدلیل وجود بیماریهای دیگر شکل نمیگیرد. بههمین دلیل، به آن سردرد یک طرفه اولیه میگویند. باوجود شباهتهای فراوان با میگرن مزمن با این بیماری تفاوتهایی دارد، از جمله آنکه میگرن تمام سر و صورت را تحت تاثیر قرار میدهد و بعد از مدتی پایان مییابد.
سردرد همی کرانیا همه افراد در تمامی سنین را درگیر میسازد، اما درصد زنان مبتلا بیشتر از افراد دیگر است.
علائم سردرد همی کرانیا چیست؟
- احساس درد در سمت راست یا چپ سر
- حالت تهوع یا استفراغ
- سردرد مداوم حداقل بهمدت سه ماه
- سردرد روزانه حداقل سه تا پنج بار در ۲۴ ساعت
- حساسیت به صدا
- حساسیت به نور
- درد ضربان دار
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- اشک ریزی
- قرمزی و سوزش چشم
- افتادگی پلک در موارد نادر
- عرق کردن زیاد
انواع
سردرد همی کرانیا دارای دو نوع اصلی سردرد مداوم و روزانه و سردرد غیرمداوم است که با مصرف دارو بعد از ۲۴ ساعت یا بیشتر قطع میشود.
انواع دیگر سردرد یک طرفه بهصورت زیر تقسیمبندی میشوند:
- همی کرانیای پاروکسیسمال که به درد مداوم در یک طرف سر منجر میشود.
- همی کرانیای حملهای که افراد مبتلا باید پنج سردرد شدید و یکطرفه را در ۲۴ ساعات تحمل کنند و هر حمله ممکن است نزدیک به ۳۰ دقیقه طول بکشد.
دلایل بروز سردرد یک طرفه اولیه چیست؟
متخصصان هنوز بهطور کامل نمیدانند علت دقیق سردرد همی کرانیا چیست.
بهطورکلی، آنها دو عامل مصرف زیاد الکل و فعالیتهای بدنی را در شدت گرفتن این بیماری موثر میدانند. بهطور کلی، محرکهایی وجود دارد که این سردرد یک طرفه را تشدید میکند. از جمله این محرکها میتوان به مواردی مانند زیر اشاره کرد.
- استرس زیاد
- تغییر در الگوی خواب
- چراغهای روشن
- خستگی
- ورزش بیش از اندازه
همان طور که ذکر کردیم، این نوع سردرد بیشتر در زنان دیده میشود بنابراین، جنسیت نیز میتواند یکی از عوامل باشد.
راههای درمان سردرد همی کرانیا
متاسفانه باید بدانید هنوز درمان قطعی برای همی کرانیا وجود ندارد، اما برخی از داروها میتوانند علائم را کاهش دهند تا اخلالی در زندگی شخصی فرد ایجاد نشود.
با این حال پزشکان اغلب برخی از درمانها را که به کاهش علائم کمک میکند ممکن است تجویز کنند:
ایندومتاسین
نوعی داروی ضد التهابی و غیراستروئیدی بهشمار میرود که اگر بدن بیمار به این دارو پاسخ مثبت دهد، وجود اختلال سردرد همی کرانیا تایید میشود.
پزشکان در ابتدا دوز پایینی از ایندومتاسین (حدود ۲۵ میلی گرم) را سه بار در روز تجویز میکنند تا بیمار همراه با غذا مصرف کند. سپس، دوز این دارو تا ۳۰۰ میلی گرم در روز افزایش میدهند تا زمانی که سردرد قطع یا از شدت آن کاسته شود. هنگامی که سردرد کمتر شود، پزشکان دوز دارو را کاهش میدهند، اما بیمار برای مدت طولانی باید آنرا مصرف کند.
لازم به ذکر است که این دارو برای برخی از افراد دارای عوارض جانبی است و معده و دستگاه گوارش آنها را تحریک میکند.
بههمین دلیل باید فقط با نظر و تجویز پزشک مصرف شود و از مصرف خودسرانه به شدت بپرهیزید.
روشهای درمانی دیگر
از دیگر داروهایی که برای درمان سردرد همی کرانیا مورد استفاده قرار میگیرد، سلکوکسیب است که تاثیر کمتری نسبت به ایندومتاسین دارد، اما به کاهش علائم کمک میکند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
الگوی درد در سر یکی از مهمترین سرنخهایی است که به پزشک برای تشخیص انواع سردرد از جمله سردرد یک طرفه کمک میکند.
شما میتوانید مواردی مانند جایی که سرتان درد میکند، زمان بدتر شدن درد، مدت و علائم همراه آن را یادداشت کنید و در اختیار پزشک قرار دهید.
علاوهبر این، پزشکان از آزمایشهای تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی نیز برای تشخیص بهتر و رد احتمالات دیگر استفاده میکنند.
از دیگر مواردی که به تشخیص همی کرانیا کمک میکند، درمان دارویی است. اگر با مصرف برخی از داروها، علائم سردرد کاهش یافت، وجود همی کرانیا تایید میشود.
0 Comments