سردرد آلرژیک چیست؟ علت، تشخیص و درمان

اگرچه برخی از انواع سردرد می‌توانند خود ‌به ‌خود و بدون دلیل خاصی رخ دهند؛ اما برخی دیگر ممکن است به شرایط بیرونی مانند آلرژی مرتبط باشند. سردرد آلرژیک، می‌تواند در اثر التهاب سینوس‌ها (سینوزیت) یا به طور غیرمستقیم در اثر واکنش سیستم عصبی به آلرژی ایجاد شود.

از این رو، اگر سردردهای شما مکرر، مداوم یا شدید هستند، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. وی می‌تواند تشخیص دهد که چه چیزی باعث بروز آن شده است تا بتوانید درمان مناسب را دریافت کنید.

در این متن علائم و علل رایج سردرد آلرژی و گزینه‌های درمانی که ممکن است باعث تسکین آن شوند را بررسی می‌کنیم.

سردرد آلرژیک چیست؟

سردرد آلرژیک نوعی سردرد است که در اثر التهاب مجاری بینی (رینیت آلرژیک) براساس آلرژی محیطی و حساسیت‌های غذایی و دارویی بروز می‌کند.

خوشبختانه امروزه راهکارهایی برای پیشگیری از بروز این مشکل یافت شده است.

علت بروز سردرد آلرژی چیست؟

درحالی‌که التهاب سینوس‌ها اغلب به‌عنوان علت اصلی سردرد آلرژیک مورد سرزنش قرار می‌گیرد، اما گاهی در اثر میگرن مزمن نیز ظاهر می‌شود.

معمولاً اگر این سردرد بر اثر عوامل محیطی بروز کند، به احتمال زیاد به سردرد میگرنی تبدیل می‌شود. اما سردرد مربوط به تب یونجه یا سایر واکنش‌های آلرژیک، ممکن است باعث بروز سردرد سینوسی شود.

افراد مبتلا به التهاب ناشی از آلرژی بیش از 10 برابر افراد سالم، در معرض ابتلا به میگرن هستند. همچنین التهاب سینوس و سپس انسداد مجرای بینی و افزایش فشار در مغز، در افراد مبتلا به آلرژی شایع است.

علاوه‌براین، مشخص شده است که هیستامین که در پاسخ به آلرژی به مواد غذایی یا آلرژن‌های دیگری مانند شوره حیوانات، دود و گردوغبار تولید می‌شود، می‌تواند باعث کاهش فشار خون (اتساع عروق)، التهاب و تحریک مجاری بینی و سپس سردرد شود.

سردرد آلرژیک

راه‌های تشخیص سردرد آلرژیک

تشخیص درست بسیار مهم است. زیرا از همان ابتدا باید تعیین شود که علت سردرد آلرژیک شما سردرد سینوزیت است یا میگرن!

سردردهای سینوسی با عفونت سینوسی ویروسی یا باکتریایی همراه هستند. معمولاً در این شرایط شما خروج ترشحات غلیظ از بینی، از دست دادن حس بویایی و گاهی تب و احساس درد و فشار روی صورت را خواهید داشت. اما میگرن متفاوت و با علائمی مانند افزایش حساسیت چشم‌ها به نور، سردردهای مکرر همراه با حالت تهوع یا استفراغ ظاهر می‌شود.

به‌همین‌دلیل، پزشک برای تشخیص ابتدا به علائم و سوابق پزشکی شما توجه می‌کند. سپس برای بررسی دقیق‌تر احتمال ابتلا شما به آلرژی، دستور انجام تست‌های زیر را می‌دهد.

تست خراش پوستی

در این آزمایش به کمک ایجاد خراش روی پوست، مقادیر کمی از آلرژن‌های رایج مانند گرده یا شوره حیوانات خانگی به زیر پوست وارد می‌شوند تا مشخص شود که آیا واکنش آلرژیک وجود دارد یا خیر.

تست بررسی آنتی‌بادی IgE در آلرژی

نوعی آزمایش خون است که میزان آنتی‌بادیIgE  که توسط سیستم ایمنی بدن در پاسخ به آلرژن‌های خاص تولید می‌شود را ارزیابی می‌کند.

در صورت مشاهده هرگونه علائم می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید و به یکی از مراکز تصویربرداری دکتر تقی لو مراجعه کنید.

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

آیا می‌توان از بروز سردرد آلرژی پیشگیری کرد؟

بله، تجربه بیماران ما نشان داده است که مدیریت خوب آلرژی می‌تواند به پایین نگهداشتن سطح التهاب و خطر بروز سردرد یا میگرن کمک کند.

در حال حاضر آلرژی را می‌توان با مصرف داروهای ضدآلرژی و همچنین تزریق واکسن درمان کرد.

همچنین ممکن است بتوانید با اجتناب از محرک‌ها یا همان آلرژن‌ها از بروز آن جلوگیری کنید.

مشورت با یک ایمونولوژیست یا متخصص آلرژی اطلاعات دقیق‌تری در این زمینه در اختیار شما خواهد گذاشت.

برای پیشگیری از میگرن به‌عنوان یکی از علل سردرد آلرژی نیز می‌توانید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. به عنوان مثال:

  • برنامه خواب خود را منظم کنید. این بدان معناست که هر شب در ساعت مشخصی بخوابید و سعی کنید 7 تا 8 ساعت خواب شبانه داشته باشید.
  • ورزش کنید. زیرا ورزش می‌تواند به کاهش دفعات، شدت و مدت حملات میگرن کمک کند.
  • یک برنامه غذایی سالم داشته باشید. با خوردن شش وعده غذایی کوچک در روز و مصرف مایعات فراوان، سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید. بهترین غذاها برای کنترل میگرن، غذاهای سرشار از پروتئین، فیبر و چربی‌های سالم هستند. از مصرف غذاهای فرآوری‌شده و ناشتا ماندن به مدت طولانی، خودداری کنید.
  • سطح استرس خود را کاهش دهید. زیرا استرس روانی خطر بروز حملات میگرن زیاد می‌کند.

اگر مدام دچار سردردهای سینوزیت هستید، می‌توانید با شستشو مستمر دست‌ها، دریافت واکسن‌های توصیه‌شده و اجتناب از تماس با افرادی‌که سرماخوردگی یا سایر عفونت‌های دستگاه تنفسی دارند، از آن پیشگیری کنید. همچنین لازم است از استعمال دخانیات و الکل خودداری کنید. قرار دادن یک دستگاه بخور نیز می‌تواند کمک کند تا هوا اطراف شما مرطوب باشد و کمتر دچار التهاب سینوس شوید.

راه‌های درمان سردرد آلرژیک

روند درمان سردرد آلرژیک براساس اینکه علت اصلی آن رینیت آلرژیک یا میگرن باشد، متفاوت است.

معمولاً رینیت آلرژیک با کاهش اثرات هیستامین و در عین حال مدیریت درد و احتقان بینی درمان می‌شوند. از پزشک خود در مورد مصرف داروهای موثر در این زمینه مانند انواع مسکن، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، آنتی‌هیستامین‌های خوراکی، اسپری‌های بینی حاوی آنتی‌هیستامین و استروئید، اسپری‌های ضد‌احتقان بینی و داروهای ضداحتقان خوراکی می‌توانید سوال کنید.

گزینه‌های درمانی برای بهبود میگرن نیز عبارتند از:

  • تریپتان‌ها مانند آلموتریپتان و فرواتریپتان
  • داروهای ضداستفراغ آگونیست دوپامین
  • کورتیکواستروئیدها مانند دگزامتازون برای کاهش شدت میگرن در شرایط اضطراری
  • دی‌هیدروارگوتامین که معمولا در مواردی‌که میگرن به سایر داروها پاسخ نمی‌دهد، استفاده می‌شود.

نکته بسیار مهم این است که باید از خود درمانی بپرهیزید. مصرف تمامی این داروها باید با تایید و نظر پزشک براساس وضعیت سلامتی شما تعیین شود.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

ضایعه مغزی چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

ضایعه مغزی به اختلال، تخریب یا آسیب‌های ناشی از بیماری‌، صدمات فیزیکی و عوامل دیگر در ناحیه‌ای از بافت مغز می‌گویند که می‌تواند عملکرد طبیعی مغز را مختل کند.

علت خروپف چیست و چگونه درمان می‌شود؟

خروپف یا خرناس صدایی خشن یا خش‌دار است که هنگام عبور جریان هوا از بافت‌های شل‌شده در گلو ایجاد می‌شود و باعث لرزش این بافت‌ها در حین تنفس می‌گردد.

سونوگرافی پروستات چیست؟

سونوگرافی پروستات، روشی غیرتهاجمی برای تصویربرداری از غده پروستات با کمک تابش امواج اولتراسوند به بافت مورد نظر است.

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سوالات و نظرات شما

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *