درمان و تشخیص پولیپ روده (پولیپ رکتوم)

پولیپ روده زائده بافتی کوچکی است که از پوشش بخشی از روده بزرگ به نام کولون بیرون می‌زند. پولیپ‌ها شایع هستند و با افزایش سن افراد بیشتر می‌شوند. تخمین زده می‌شود که پولیپ کولورکتال که پولیپ رکتوم نامیده می‌شوند، در حداقل 30 درصد از افراد بالغ 45 سال یا بیشتر رخ می‌دهد.

پولیپ‌های کولورکتال همچنین کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهند. بیشتر پولیپ‌های روده بی‌ضرر هستند، اما برخی از آنها می‌توانند به سرطان تبدیل شوند.

در این بررسی نگاهی دقیق به علائم، درمان و نحوه تشخیص پولیپ روده خواهیم داشت.

پولیپ روده چیست؟

پولیپ روده یا پولیپ رکتوم درواقع برآمدگی یا زائده بافتی از پوشش داخلی روده بزرگ به لومن (مرکز توخالی) کولون است. پولیپ‌ها عموماً توده‌های خوش‌خیم (غیرسرطانی) هستند، اما سرطان می‌تواند در برخی از انواع پولیپ‌ها شروع شود. این پولیپ‌ها را می‌توان به عنوان پیش سرطانی در نظر گرفت، به همین دلیل تشخیص درست و برداشتن به‌موقع آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.

اندازه پولیپ با شدت آن مرتبط است. با تشخیص پولیپ روده میتوان نوع آن را مشخص کرد.

افراد یا با پولیپ روده متولد یا در طول زندگی خود به آن مبتلا می‌شوند.

پزشکان هنوز علت دقیق پولیپ رکتوم را نمی‌دانند، اما موارد زیر را به این بیماری مرتبط می‌دانند:

  • رژیم غذایی پرچرب
  • خوردن گوشت قرمز زیاد
  • نخوردن فیبر کافی
  • سیگار کشیدن
  • چاقی و اضافه و وزن

درمان و تشخیص پولیپ روده (پولیپ رکتوم)

نشانه‌ها و علائم پولیپ روده چیست؟

افراد مبتلا به پولیپ روده اغلب هیچ علامتی از این بیماری ندارند. پزشکان معمولاً این پولیپ‌ها را در طی آزمایشات معمول یا آزمایشات مربوط به اختلالات دیگری پیدا می‌کنند.

پزشک ممکن است توصیه کند که افراد مسن و افراد دارای عوامل خطر برای پولیپ کولورکتال غربالگری منظم را انجام دهند. وقتی پزشکان موفق به تشخیص پولیپ روده بشوند، شانس بیشتری برای حذف کامل توده‌ها بدون عارضه جانبی وجود دارد.

برخی از نشانه‌های بیماری پولیپ روده باعث ، افراد ممکن است متوجه موارد زیر شوند:

  • خونریزی رکتوم شایع‌ترین علامت پولیپ رکتوم است، اگرچه می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های دیگر مانند هموروئید یا پارگی‌های جزئی در مقعد باشد.
  • پولیپ‌های بزرگی که تا حدی روده را مسدود می‌کنند، ممکن است باعث گرفتگی و درد شکم شوند.
  • خونریزی جزئی پولیپ می‌تواند باعث ایجاد نوارهای قرمز خونی در مدفوع شود. خونریزی شدیدتر می‌تواند مدفوع را سیاه نشان دهد.
  • اگر پولیپ‌های روده در طول زمان به آرامی خونریزی کنند، ممکن است فرد را دچار کمبود آهن کنند. کم خونی می‌تواند باعث ضعف، رنگ پریدگی پوست، تنگی نفس، سبکی سر یا غش شود.
  • تغییر در عادات روده‌ای از جمله یبوست یا اسهال که بیش از یک هفته طول می‌کشد.

تشخیص پولیپ روده

جهت تشخیص پولیت روده پزشک با گرفتن سابقه پزشکی فرد، ارزیابی عوامل خطر و انجام معاینه فیزیکی شروع می‌کند. اگر مشکوک به پولیپ روده باشید، پزشک ممکن است آزمایشات بیشتری را توصیه کند.

آزمایشات غربالگری ممکن است شامل موارد زیر باشند:

کولونوسکوپی

پزشک در طول کولونوسکوپی یک لوله که دارای دوربین به نام کولونوسکوپ است را وارد مقعد می‌کند تا روده بزرگ را بررسی کند. سپس ممکن است پولیپ‌ها را بردارد یا بیوپسی انجام دهد. بیپوسی جایی است که نمونه بافت برداشته می‌شود و برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.

سیگموئیدوسکوپی

راه دیگر برای تشخیص پولیپ روده، استفاده از سیگموئیدوسکوپی است. درحقیقت، این آزمایش یک نسخه کوتاه‌تر از کولونوسکوپی است که برای بررسی بخش محدودی از کولون استفاده می‌شود.

اگر پزشک پولیپ را پیدا کند، برای برداشتن آنها باید کولونوسکوپی انجام دهد.

کولونوسکوپی مجازی

کولونوسکوپی مجازی یک روش غیرتهاجمی است که در آن پزشک از روش‌های تصویربرداری برای بررسی کولون استفاده می‌کند.

این روش ممکن است شامل اشعه ایکس، سی تی اسکن یا ام آر آی باشند. این تست‌ها حساسیت کمتری نسبت به تست‌های کولونوسکوپی دارند.

معاینه مدفوع

پزشکان همچنین ممکن است به دنبال وجود خون در مدفوع باشند یا DNA مدفوع را بررسی کنند. بسته به نتایج، ممکن است کولونوسکوپی را برای ارزیابی بیشتر انجام دهند.

جهت تشخیص پولیپ روده در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

021-22065880

روش‌های درمان پولیپ روده

متخصصان معمولاً پولیپ‌های روده بزرگ را با برداشتن آنها درمان می‌کنند. همچنین ممکن است تغییرات خاصی در سبک زندگی برای جلوگیری از عود پولیپ پیشنهاد کنند.

توجه داشته باشید که روش درمانی مناسب تنها با تشخیص پزشک و بررسی وضعیت شما تعیین می‌شود. در ادامه روش‌های درمانی که پزشکان بعد از تشخیص پولیپ روده، به آنها عمل می‌کنند را ذکر کرده‌ایم.

کولونوسکوپی

در این روش از یک ابزار برش یا یک حلقه سیمی دارای برق در انتهای کولونوسکوپ برای انجام پولیپکتومی یا برداشتن پولیپ استفاده می‌شود.

برای پولیپ‌های کوچک‌، پزشکان مایعی را در زیر پولیپ تزریق می‌کنند تا برای برداشتن آنها در نواحی اطراف راحت‌ باشد.

لاپاراسکوپی

پزشک در طول لاپاراسکوپی یک برش کوچک در شکم یا لگن ایجاد می‌کند و ابزاری به نام لاپاراسکوپ را در روده قرار می‌دهد.

از این روش برای برداشتن پولیپ‌های خیلی بزرگ یا آنهایی که نمی‌توانند به طور ایمن با کولونوسکوپی برداشته شوند، استفاده می‌شود.

برداشتن کولون و رکتوم

این روش که به عنوان پروکتوکولکتومی کامل شناخته می‌شود، تنها زمانی ضروری است که فرد به بیماری شدید یا سرطان مبتلا باشد.

پزشکان این گزینه را برای کسانی که شرایط ارثی نادری مانند پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) دارند، توصیه می‌کنند.

پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی یک بیماری ارثی است که باعث سرطان روده بزرگ و راست روده می‌شود و برداشتن پولیپ در این روش ممکن است از پیشرفت سرطان جلوگیری کند.

پس از برداشتن پولیپ، پزشک آن را برای آزمایش می‌فرستد تا کارشناسان، پولیپ را از نظر سرطان بودن بررسی کنند. یک پاتولوژیست که متخصص در تجزیه و تحلیل نمونه‌های بافتی است، بافت پولیپ را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند و خوش‌خیم یا بدخیم بودن آن را بررسی می‌کند.

در افرادی که قبلاً پولیپ یا سرطان روده بزرگ داشتند، پزشک ممکن است آسپرین و کوکسیب (مهارکننده‌های COX-2) را برای جلوگیری از تشکیل پولیپ جدید تجویز کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که علائم پولیپ روده را مشاهده کردید، بهتر است برای تشخیص پولیپ روده زودتر به پزشک مراجعه کنید. توصیه می‌کنیم با مشاهده هر یک از موارد زیر به نزد پزشک بروید:

  • هرگونه خونریزی غیر معمول از مقعد
  • چاقی بیش از حد
  • سیگار کشیدن بیش از حد
  • نوشیدن الکل به مقدار زیاد
  • ابتلا بیماری‌های التهابی رود (IBD) مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون
  • سابقه خانوادگی پولیپ روده
  • ابتلا به دیابت نوع 2 کنترل نشده

افراد دارای عوامل خطر باید به طور منظم غربالگری پولیپ رکتوم را انجام دهند، به خصوص اگر بالای 45 سال سن داشته باشند.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

پارکینسون جوانی یا پارکینسون زودرس

در اغلب بیماران علائم بیماری پارکینسون بعد از 60 سالگی ظاهر می‌شوند. اما در حدود 10 تا 20 درصد موارد، در بازه سنی 20 تا 50 سالگی رخ می‌دهد. به این وضعیت پارکینسون جوانی یا زودرس می‌گویند.

ام آر آی کودکان : آماده سازی و نکات مهم

ام آر آی کودکان یکی از راه‌های موثر برای شناسایی بسیاری از بیماری‌ها به‌حساب می‌آید. در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند و امواج رادیویی تصاویری دقیق از بدن کودک تهیه می‌شود که به پزشکان برای تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند.

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب چیست؟

از مشکلات شایعی که گریبان بسیاری از افراد را گرفته و زندگی روزمره را برایشان دشوار ساخته؛ مشکلات مربوط به خواب است. آپنه خواب یکی از رایج‌ترین انواع اختلالات خواب محسوب می‌شود که توقف تنفس و تنگی نفس را به‌همراه دارد. وقفه تنفسی در خواب آنقدر جدی است که می‌تواند...

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

ورتبروپلاستی چیست؟

ورتبروپلاستی چیست؟

شکستگی‌ فشاری نشانه ضعیف شدن مهره‌های ستون فقرات است و معمولاً به‌دلیل پوکی استخوان بروز می‌کند....

سوالات و نظرات شما

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *