درباره سی تی اسکن اسپیرال بیشتر بدانید

سی تی اسکن اسپیرال (Spiral CT scan) یا سی تی اسکن هلیکال (Helical CT scan)، یک پیشرفت بزرگ در علم تصویربرداری است. چراکه سرعت آن در مقایسه با سی تی اسکن معمولی چندین برابر است. با انجام آن احتمال کمتری برای از دست دادن تومورهای کوچک یا ناهنجاری‌ها وجود دارد. این روش برای افراد مسن، بیماران بسیار جوان و بیمارانی‌که به شدت آسیب دیده‌اند و به زمان‌های طولانی‌تر معاینه حساس هستند، مفید است.

برای انجام سی تی اسکن اسپیرال شما روی تخت دراز می‌کشید و به‌صورت اتوماتیک از یک اسکنر دونات‌شکل عبور می‌کنید. درحالی‌که یک لوله داخلی برای تابش اشعه ایکس به دور تخت می‌چرخد. این حرکت منجر به دریافت یک مجموعه داده پیوسته و مارپیچی‌شکل (اسپیرال) توسط کامپیوتر می‌شود. در نهایت داده‌ها به تصاویر دقیق برای تشخیص انواع بیماری یا ناهنجاری توسط پزشک تبدیل می‌شوند.

تفاوت سی تی اسکن اسپیرال و سی تی اسکن معمولی چیست؟

ریشه کلمه توموگرافی از کلمه یونانی tomos به معنای برش و graphe به معنای تصویر، گرفته شده است. در حال حاضر انواع مختلفی از اسکن‌های توموگرافی کامپیوتری یا همان سی تی اسکن وجود دارند. هرکدام به روشی از پرتو اشعه ایکس برای دریافت تصاویر مقطعی از اندام‌ها، استخوان‌ها، رگ‌های خونی و بافت‌های نرم استفاده می‌کنند.

سی تی اسکن اسپیرال بدن را در یک مسیر مارپیچی و در واقع از جهات مختلف اسکن می‌کند. این مسئله اجازه می‌دهد که در زمان کوتاه‌تری، تصاویر بیشتری نسبت به روش‌های قدیمی سی تی گرفته شود.

در نتیجه دوز کمتری از تابش را نسبت به سی تی اسکن‌های سنتی دارد. خوشبختانه امروزه در اکثر مراکز تصویربرداری ایران از دستگاه‌های مجهز به فناوری سی تی اسپیرال استفاده می‌شود.

سی تی اسکن اسپیرال

مزایای سی تی اسکن اسپیرال چیست؟

سی تی اسکن اسپیرال به کمک داده‌های مارپیچی‌شکل به رادیولوژیست اجازه می‌دهد تا به طور همزمان چندین تصویر از آناتومی بیمار ثبت کند. این فناوری 6 برابر سریعتر از سی تی اسکن سنتی عمل می‌کند. به‌همین‌دلیل زمان اسکن تا حدود 20 تا 30 ثانیه کاهش می‌یابد.

اسکن اسپیرال در موقعیت‌های ترومایی که اسکن سریع‌تر می‌تواند به پزشکان اورژانس اجازه دهد تا درمان بیمار را سریع‌تر آغاز کنند، گزینه مفیدی است.

همچنین برای بیمارانی‌که نمی‌توانند در طی اسکن نفس خود را حبس کنند بسیار مفید است.

در این روش، آناتومی بخش‌های مختلف بدن انسان به‌صورت مقطعی (لایه‌به‌لایه) اسکن می‌شود. به‌همین‌دلیل، برخلاف سی تی اسکن معمولی، جزئیات بخش‌های درونی بدن نیز برای پزشکان قابل رویت هستند.

از نظر پزشکان، این نوع سی تی با کاهش قابل توجه در زمان تشخیص و افزایش وضوح تصویر، به تشخیص و درمان بیماری‌های متعدد قفسه سینه، شکم و لگن و مرحله‌بندی سرطان کمک زیادی می‌کند.

چه مشکلات و بیماریی‌هایی با اسکن اسپیرال بهتر تشخیص داده می‌شود؟

به طور کلی، شرایط زیر می‌توانند با استفاده از این روش تصویربرداری سریع‌تر و مطمئن‌تر شناسایی شوند:

  • مشکلات قلبی عروقی خطرناک‌
  • مشکلات مغزی به‌خصوص سکته مغزی (سی تی اسکن اسپیرال مغز)
  • تشکیل لخته‌های خونی
  • انواع شکستگی و پوکی استخوان (با توجه به اینکه با این فناوری می‌توان بافت داخل استخوان را نیز مشاهده کرد)
  • آنوریسم یا بیرون‌زدگی عروق
  • بینی و سینوس‌ها (سی تی اسکن pns)
  • خونریزی داخلی

انواع سی تی اسکن اسپیرال

در حال حاضر امکان انجام سی تی اسکن اسپیرال بدون تزریق و سی تی اسکن اسپیرال با تزریق وجود دارد.

سی تی اسکن اسپیرال بدون تزریق

سی تی اسکن اسپیرال بدون تزریق، مشابه سی تی اسکن معمولی انجام می‌شود. یعنی فقط لازم است که قبل از اسکن وسایل فلزی همراه با خود مانند جواهرات، عینک، سمعک و غیره را خارج کنید و لباس راحت بپوشید. تکنسین شما را راهنمایی می‌کند که چگونه روی تخت دستگاه اسکنر بخوابید.

در نهایت تخت به‌صورت اتوماتیک حرکت می‌کند و وارد بخش لوله‌مانند دستگاه می‌شود تا تصویربرداری انجام شود. داده‌های دریافت‌شده از تابش اشعه ایکس توسط کامپیوتر پردازش شده و به‌صورت تصاویر سه‌بعدی روی صفحه کامپیوتر نمایش داده می‌شوند.

اصولا این تصاویر توسط رادیولوژیست (پزشک متخصص رادیولوژی و سونوگرافی) تفسیر شده و گزارش نهایی برای پزشک معالج ارسال می‌شود. پزشک براساس گزارش، بیماری را تشخیص داده و روند درمان را پیگیری می‌کند.

سی تی اسکن اسپیرال با تزریق

برای سی تی اسکن اسپیرال با تزریق، لازم است قبل از اسکن ماده حاجب (ماده کنتراست‌زا) را به‌صورت داخل وریدی دریافت کنید. این کار کمک می‌کند تا وضوح تصاویر به میزان زیادی افزایش پیدا کند و پزشک معالج با دقت نظر بیشتری برای تشخیص اقدام کند.

معمولا بعد از گذشت 40 تا 60 دقیقه از تزریق داخل وریدی ماده حاجب، اسکن انجام می‌شود. چراکه لازم است ماده حاجب از طریق جریان خون وارد ارگان‌های مورد نظر شود.

اصولا رادیولوژیست توصیه می‌کند که 4 تا 6 ساعت قبل از تزریق ناشتا باشید. افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و بیماری‌های کبدی و کلیوی باید با دقت نظر بیشتری ماده حاجب را دریافت کنند.

حتماً قبل از تزریق، در مورد داروهای مصرفی و بیماری‌های زمینه‌ای خود با رادیولوژیست یا پزشک معالج صحبت کنید.

جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

چه مقدار اشعه ایکس در اسکن اسپیرال به بدن وارد می‌شود؟

در اسکن اسپیرال از یک پرتو نازک اشعه ایکس برای دریافت تصاویری از اندام‌ها، استخوان‌ها، رگ‌های خونی و بافت‌های نرم استفاده می‌شود. در واقع، شدت پرتو ایکس در این روش زیاد نیست و نگرانی زیادی برای بروز سوختگی پوست، جهش ژنتیکی و سرطان وجود ندارد. مگر اینکه اسکن اسپیرال به‌صورت مکرر انجام شود.

چه افرادی نباید اسکن اسپیرال را انجام دهند؟

ازآنجایی‌که برای انواع سی تی اسکن از تابش اشعه ایکس استفاده می‌شود؛ خانم‌های باردار اجازه انجام آن را ندارند. زیرا ممکن است جنین دچار جهش ژنتیکی و انواع ناهنجاری شود.

اصولا افرادی‌که سابقه حساسیت یا واکنش آلرژیک به انواع ماده حاجب را دارند یا به نارسایی کلیوی مبتلا هستند. نباید برای انجام سی تی اسکن اسپیرال با تزریق اقدام کنند. زیرا دریافت ماده حاجب ممکن است وضعیت آنها را بدتر کند.

مراقبت‌های بعد از اسکن اسپیرال

پس از انجام این آزمایش، هیچ محدودیت غذایی یا جسمی ندارید و می‌توانید به فعالیت‌های روزانه خود بازگردید.

البته اگر به نوزاد خود شیر می‌دهید و در طول آزمایش ماده حاجب تزریق کرده‌اید؛ حداقل بعد از گذشت 24 ساعت برای شیردهی اقدام کنید. بهتر است در منزل حداقل 1.5 لیتر آب بنوشید تا ماده حاجب با سرعت بیشتری از بدن شما دفع شود.

اگر برای اسکن اسپیرال با تزریق اقدام کرده‌اید و دیابت دارید؛ طبق نظر پزشک باید مصرف برخی از داروها را به مدت 48 ساعت متوقف کنید.

انجام سی تی اسکن اسپیرال در مرکز تصویربرداری عدل تهران

مرکز سی تی اسکن بیمارستان عدل تهران با برخورداری از فناوری سی‌ تی ‌اسکن اسپیرال، قابلیت انجام اسکن‌های مختلف در حداقل زمان ممکن و با کم‌ترین میزان اشعه دریافتی را دارد. این مرکز توسط دکتر تقی لو پزشک متخصص رادیولوژی و سونوگرافی تاسیس شده است. ایشان در زمینه تصویربرداری عصبی پیشرفته به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنند.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

پارکینسون جوانی یا پارکینسون زودرس

در اغلب بیماران علائم بیماری پارکینسون بعد از 60 سالگی ظاهر می‌شوند. اما در حدود 10 تا 20 درصد موارد، در بازه سنی 20 تا 50 سالگی رخ می‌دهد. به این وضعیت پارکینسون جوانی یا زودرس می‌گویند.

ام آر آی کودکان : آماده سازی و نکات مهم

ام آر آی کودکان یکی از راه‌های موثر برای شناسایی بسیاری از بیماری‌ها به‌حساب می‌آید. در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند و امواج رادیویی تصاویری دقیق از بدن کودک تهیه می‌شود که به پزشکان برای تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند.

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب چیست؟

از مشکلات شایعی که گریبان بسیاری از افراد را گرفته و زندگی روزمره را برایشان دشوار ساخته؛ مشکلات مربوط به خواب است. آپنه خواب یکی از رایج‌ترین انواع اختلالات خواب محسوب می‌شود که توقف تنفس و تنگی نفس را به‌همراه دارد. وقفه تنفسی در خواب آنقدر جدی است که می‌تواند...

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سی تی اسکن با تزریق

سی تی اسکن با تزریق

مهم‌ترین مسئله در درمان بیماری‌، تشخیص صحیح و زودهنگام است که به پزشک کمک می‌کند تا درمان لازم را...

سوالات و نظرات شما

3 دیدگاه

  1. شاهین شورچه

    بنده سی تی اسکن اسپیرالbrainبدون تزریق انجام دادم اگه لطف کنین بگین جوابش چیه ممنون میشم🙏
    ۱:شیفت خط وسط مشهود نیست
    ۲:بطن‌های جانبی نرمال میباشند
    ۳:Cavum vergaرویت میشود
    ۴:درمجاور لوب اکسی پیتال در خلف‌و پری تنتوریال نواحی هیپردنس‌دیده‌میشود جهت بررسی بیشتر این ناحیه،جهت افتراق یافته نرمال از هماتوم اکسترا آگزیالMRIتوصیه میشود
    ۵:Nasal bone در سمت راستdislocation پیدا کرده است.

    سپاسگذار میشم از راهنماییتون🌹

    پاسخ دهید
  2. شاهین شورچه

    تفسیر سی تی اسکن

    پاسخ دهید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *