زانوها وزن زیادی را در طول روز تحمل میکنند. بههمیندلیل با بالا رفتن سن یا تروما، احتمال ساییدگی و پارگی ساختار داخلی آنها وجود دارد. این مسئله میتواند انجام فعالیتهای روزمره را دشوار کند. بسیاری از آسیبهای زانو قابل درمان هستند، اما قبل از شروع درمان باید از علل بروز آنها مطلع شد.
ام آر آی زانو چیست؟
ام آر آی زانو نوعی ام آر آی ارتوپدی است که با ارائه تصاویر واضح از ساختار مفصل زانو، اطلاعات جامعی در اختیار پزشک قرار میدهد. این روش با استفاده از میدان مغناطیسی قدرتمند و امواج رادیویی تصاویر داخل زانو را ثبت میکند.
ام آر آی ارتوپدی و زانو چه کاربردهایی دارد؟
دستگاه ام آر آی تصاویر گستردهای از زانو و نواحی اطراف آن میگیرد. این تصاویر شامل عضلات، بافتهای نرم و استخوان زانو خواهند بود. برخلاف عکسبرداری با اشعه ایکس که فقط استخوانها را نشان میدهد. بههمیندلیل، ام آر آی بهترین انتخاب برای بررسی مفاصل اصلی بدن مانند زانو است.
در صورت مشکوک بودن به هرگونه ناهنجاری در مفصل زانو، پزشک ممکن است MRI زانو را تجویز کند. این آزمایش کمک میکند بدون نیاز به جراحی، پزشک آناتومی زانو را تجسم و علل احتمالی درد، التهاب یا ضعف آن را تعیین کند.
معمولاً ام آر آی ارتوپدی برای تشخیص یا ارزیابی موارد زیر انجام میشود:
- آسیب ناشی از آرتریت و سایر اختلالات دژنراتیو مفصل زانو
- آسیبهای ناشی از ورزش یا تروما مانند رگبهرگ شدن زانو و پارگی رباطها، منیسک، غضروف یا تاندونهای آن
- علت کاهش حرکت مفصل زانو
- میزان خونریزی یا تجمع مایع در بافتهای داخلی و اطراف مفصل زانو
- عفونتها (مانند استئومیلیت)
- تومورهای اولیه و متاستازها که استخوانها و مفاصل زانو را درگیر میکنند.
- شکستگیهای استخوان زانو که ممکن است در عکسبرداری با اشعه ایکس و سایر آزمایشات تصویربرداری قابل مشاهده نباشند.
- عوارض مربوط به دستگاههای پزشکی کاشتهشده در مفصل زانو
- تعیین اینکه آیا به آرتروسکوپی زانو یا یک روش جراحی دیگر نیاز دارید یا خیر
- نظارت بر میزان بهبودی پس از جراحی زانو
قبل از ام آر آی زانو چه کار باید کرد؟
قبل از انجام هر نوع ام آر آی ارتوپدی مانند ام آر آی زانو و ام آر آی کمر، در مورد داروهای مصرفی و بیماریهای زمینهای خود با پزشک یا رادیولوژیست صحبت کنید. بهخصوص اگر مشکلات کلیوی یا به ماده حاجب آلرژی دارید.
گاهی پزشک برای تشخیص مشکلات زانو، بهجای ام آر آی ساده دستور انجام ام آر آی آرتروگرام را میدهد. برای انجام این روش، رادیولوژیست قبل از تصویربرداری ماده کنتراستزا را به زانو شما تزریق میکند تا تصاویر دقیقتری از ساختار آن دریافت کند.
اگر وسایل پزشکی کاشتهشده مانند ضربانساز قلب، سمعک، گیره آنوریسم و غیره در بدن خود دارید، حتما از قبل اطلاع دهید. زیرا آهنرباهای قوی دستگاه ام آر آی میتوانند آنها را جذب و باعث جابهجاییشان شوند.
اگرچه ام آر آی استخوان ها و مفاصل، بهخصوص MRI زانو یک روش ایمن است؛ اما اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، بهتر است از قبل اطلاع دهید. زیرا امکان دریافت انواع ماده حاجب را ندارید.
دستگاه ام آر آی یک فضای بسته است. اگر ترس فضای بسته دارید و از ماندن در فضاهای کوچک میترسید، از قبل به تکنسین اطلاع دهید. رادیولوژیست میتواند با تجویز آرامبخش، به رفع این مشکل کمک کند.
نحوه انجام ام آر آی ارتوپدی چگونه است؟
ابتدا لازم است تمام لباسها و وسایل فلزی همراه با خود مانند جواهرات، عینک، ساعت و غیره را در آورید. سپس لباس مخصوص بیمارستان یا گان بپوشید. اگر نیاز به تزریق ماده حاجب برای انجام این نوع ام آر آی استخوان ها و مفاصل باشد، این کار انجام میشود.
تکنسین به شما کمک میکند که روی تخت دستگاه MRI به پشت یا پهلو دراز بکشید. همچنین ممکن است از یک بالش یا تسمه برای ثابت نگهداشتن زانوهای شما در طول آزمایش استفاده کند.
در نهایت، برای تصویربرداری تخت بهصورت خودکار وارد بخش تونلمانند دستگاه میشود. از طریق یک میکروفون رادیولوژیست به شما اعلام میکند که چه زمانی باید آرام بمانید و نفس خود را حبس کنید. هرگونه حرکت اضافی میتواند باعث تار شدن تصاویر شود. هنگامیکه رادیولوژیست تصاویر مورد نیاز خود را ثبت کرد، شما آزاد خواهید بود که دوباره لباسهای خود را بپوشید و به فعالیتهای روزانه خود بازگردید.
ام آر آی زانو معمولاً بین 30 تا 60 دقیقه طول میکشد.
مراقبتهای بعد از ام آر آی زانو
این نوع ام آر آی ارتوپدی مانند سایر انواع ام آر آی استخوان ها و مفاصل، نیاز به گذراندن دوره نقاهت ندارد.
بعد از انجام آن میتوانید رژیم غذایی، فعالیت و مصرف داروهای خود را از سر بگیرید. البته اگر ماده حاجب دریافت کرده باشید، معمولاً توصیه میشود با افزایش مصرف آب به تسریع روند دفع آن از بدن کمک کنید.
مادران شیرده نیز باید تا دو روز شیردهی را قطع کنند. زیرا احتمال انتقال ماده حاجب از طریق شیر به نوزاد وجود دارد.
اگر تحت ام آر آی آرتروگرام قرار گرفتهاید، بهتر است تا چند روز فعالیت بدنی خود را کاهش دهید و فشار زیادی به زانوها وارد نکنید.
جهت انجام ام آر آی در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰
تفسیر نتایج ام آر آی زانو به عهده چه کسی است؟
بررسی و تفسیر نتایج ام آر آی زانو به عهده رادیولوژیست است که نتایج را بهصورت یک گزارش برای پزشک معالج ارسال میکند. معمولاً وقتی پزشک شما گزارش را مطالعه میکند، مشکل اصلی را تشخیص میدهد و مراحل بعدی را برای درمان دنبال میکند.
اگر قصد انجام انواع ام آر آی ارتوپدی را دارید؛ مرکز ام آر آی شبانهروزی دکتر تقی لو بهعنوان یکی از بهترین مراکز در تهران، میتواند به شما خدمترسانی کند.
0 دیدگاه