داکتوگرافی پستان چیست و چه کاربردهایی دارد؟

ترشحات پستان خانم‌ها محدود به دوران بارداری و شیردهی نیست، برخی اوقات این ترشحات نشانه مشکلی در سلامتی هستند و باید توسط پزشک بررسی شوند. یکی از شیوه‌های تشخیصی برای پیدا کردن علت ترشحات، داکتوگرافی پستان است که قصد داریم در این مطلب به معرفی آن بپردازیم.

داکتوگرافی یا گالاکتوگرافی  پستان چیست؟

داکتوگرافی پستان یا گالاکتوگرام یک شیوه تشخیص عکسبرداری است که با دستگاه ماموگرافی انجام می‌شود.

در این شیوه با استفاده از امواج ضعیف اشعه ایکس، امکان مشاهده مجاری سینه برای پزشک فراهم می‌شود و می‌تواند دلیل ترشح از مجاری سینه را تشخیص دهد و درمان مناسبی را انتخاب کند.

داکتوگرافی چه کاربردهایی دارد؟

داکتوگرافی پستان در مواقعی که ماموگرافی ناهنجاری یا نشانه غیر طبیعی نشان دهد و ترشحات خونی یا آبکی از پستان مشاهده شود؛ کاربرد دارد.

با استفاده از داکتوگرام می‌توان سرطان پستان یا اکتازیای مجاری پستان را هم تشخیص داد. همچنین در مواقعی که پزشک بخواهد تغییرات فیبروکیستیک را مشاهده کند یا اینکه پاپلیوم‌های داخل مجاری پستان را خارج کند از داکتوگرافی استفاده می‌کند.

داکتوگرافی پستان

چگونه برای گالکتوگرافی آماده شویم؟

مراقبت‌های پیش از گالاکتوگرام نتیجه تشخیص را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل توصیه می‌شود در روز انجام داکتوگرافی پستان از لوسیون یا دئودرانت استفاده نکنید تا نتایج داکتوگرافی دچار خطا نشود.

همچنین پیش از انجام معاینه، پستان را فشار ندهید. زیرا این کار باعث می‌شود ترشحات از پستان خارج شود و نمونه‌ای برای آزمایش در دسترس نباشد.

پیش از انجام داکتوگرافی باید داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک اطلاع دهید. به خصوص اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می‌کنید. همچنین در صورتی که باردار هستید یا در آینده نزدیک قصد بارداری دارید، باید پزشک را در جریان بگذارید. 

طی داکتوگرافی پستان چه اتفاقاتی می‌افتد؟

گالاکاتوگرافی با ماموگرافی، سیم‌های کوچک گشاد کننده، کاتتر کوچک و لوله‌ای برای تزریق حاجب به مجرا انجام می‌شود.

برای انجام داکتوگرام، بیمار روی تخت دراز می‌کشد و نوک سینه‌ای که ترشح دارد توسط پزشک استریل می‌شود تا دلیل ترشح از مجرای مورد نظر مشخص شود. سپس پزشک سینه را فشار می‌دهد تا با اعمال فشار بتواند ناحیه ترشحات از سینه را پیدا کند و مقداری از مایع را برای آزمایش خون بردارد.

پس از نمونه برداری از مجرای مورد نظر، لازم است لوله منعطف کانولا با فشار ملایم وارد مجرای شیر شود. پزشک بعد از تثبیت لوله کانولا در محل مناسب، یک سرنگ حاوی ماده حاجب به آن وصل می‌کند و آن را به آرامی به مجرای شیر تزریق می‌کند. ممکن است با پر شدن مجاری شیر بیمار احساس ناراحتی و فشار کند.

 به همین دلیل برخی از پزشکان از ژل بی‌حس کننده یا کمپرس گرم برای کاهش درد و ناراحتی استفاده می‌کنند. پزشک در نهایت بعد از اطمینان از پر شدن مجاری شیر، تصویربرداری با ماموگرافی را انجام می‌دهد.

بعد از انجام آزمایش چه کارهایی باید انجام داد؟

گالاکتوگرافی یک شیوه تشخیصی غیرتهاجمی است که بعد از انجام آن نیاز به مراقبت خاصی وجود ندارد. فقط در صورتی که بیمار درد و ناراحتی خاصی داشته باشد، باید به پزشک خود مراجعه کند.

البته عدم بهبود عوارض طبیعی بعد از داکتوگرافی با مسکن و استراحت نیاز به توجه فوری دارد و بیمار باید وضعیت خود را به پزشک اطلاع دهد.  

جهت انجام ماموگرافی در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

خطرات و عوارض احتمالی داکتوگرافی چیست؟

 با توجه به اینکه داکتوگرافی پستان با اشعه ایکس انجام می‌شود؛ نگرانی بسیاری از افراد این است که به دلیل افزایش مواجعه با اشعه ایکس و تاثیرات منفی آن در معرض ابتلا به سرطان قرار بگیرند. اما بهتر است بدانید میزان پرتوهای اشعه ایکس داکتوگرام کم است و جای نگرانی جدی برای ابتلا به سرطان وجود ندارد.

عوارض و خطرات احتمالی داکتوگرافی پستان شامل موارد زیر است.

احتمال آسیب به مجاری شیر

به منظور استفاده از داکتوگرافی، کاتتری در مجاری پستان قرار داده می‌شود تا ماده حاجب به مجاری تزریق شود. یکی از شایع‌ترین عوارض گالاکتوگرافی، آسیب به مجاری شیر است. البته معمولا آسیب به مجاری شیر جزئی است و خود به‌خود بهبود پیدا می‌کند.

التهاب مجاری پستان

یکی دیگر از خطرات احتمالی داکتوگرافی پستان، بروز التهاب و عفونت در مجاری پستان است.

آلرژی به ماده حاجب

آلرژی به ماده حاجب یکی دیگر از عوارض داکتوگرافی پستان است که فقط در برخی از افراد مشاهده می‌شود. کسانی که هنگام انجام تصویربرداری احساس تنگی نفس، داغی بیش از حد بدن یا خارش می‌کنند یا اینکه پیش از این، هنگام تصویربرداری با داکتوگرافی این علائم را تجربه کرده‌اند باید پزشک را در جریان بگذارند. 

خطرات شیردهی بعد از داکتوگرافی

استفاده از گالاکتوگرام در زنان شیرده، ممکن است خطرناک باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود خانم‌هایی که در دوران شیردهی ترشحات غیر طبیعی دارند و از این شیوه استفاده می‌کنند، حداقل به مدت 24 ساعت بعد از داکتوگرافی شیر پستان‌ها را بدوشند و دور بریزند.

چه افرادی نباید داکتوگرافی پستان انجام دهند؟

با اینکه گالاکتوگرافی مشکل جدی ایجاد نمی‌کند اما پزشک باید به موارد ممنوعیت انجام آن توجه کند. به طور مثال ترشحات خاکستری، سبز یا آبی نشانه خطر جدی و خطرناک نیستند. همچنین ضرورتی ندارد خانم‌های مجرد یا کسانی که قبلا زایمان نکرده‌اند از این شیوه استفاده کنند.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

ضایعه مغزی چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

ضایعه مغزی به اختلال، تخریب یا آسیب‌های ناشی از بیماری‌، صدمات فیزیکی و عوامل دیگر در ناحیه‌ای از بافت مغز می‌گویند که می‌تواند عملکرد طبیعی مغز را مختل کند.

علت خروپف چیست و چگونه درمان می‌شود؟

خروپف یا خرناس صدایی خشن یا خش‌دار است که هنگام عبور جریان هوا از بافت‌های شل‌شده در گلو ایجاد می‌شود و باعث لرزش این بافت‌ها در حین تنفس می‌گردد.

سونوگرافی پروستات چیست؟

سونوگرافی پروستات، روشی غیرتهاجمی برای تصویربرداری از غده پروستات با کمک تابش امواج اولتراسوند به بافت مورد نظر است.

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سوالات و نظرات شما

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *