خطرات و عوارض ماموگرافی چیست؟

پزشکان به کمک نتایج ماموگرافی می‌توانند سرطان سینه را در مراحل اولیه قبل از بروز علائم تشخیص دهند. همچنین ممکن است به‌عنوان یک آزمایش تشخیصی برای کسانی‌که علائم یا نشانه‌های سرطان سینه مانند ظهور توده در سینه، تغییر در اندازه یا شکل سینه و خروج ترشحات از نوک سینه دارند، تجویز شود. در این روش از اشعه ایکس برای تصویربرداری از بافت سینه استفاده می‌شود. به‌همین‌دلیل، برخی از افراد ممکن است قبل از انجام نگران عوارض ماموگرافی مانند جهش ژنتیکی و خطر بروز سرطان باشند.

تحقیقات نشان داده‌اند که دوز اشعه ایکس مورد استفاده در ماموگرافی، کمتر از عکسبرداری استاندارد با اشعه ایکس است. در نتیجه معمولاً آسیبی وارد نمی‌کند، مگر اینکه فرد به‌صورت مکرر برای انجام آن اقدام کند.

خطرات و عوارض ماموگرافی

انجام ماموگرافی برای اولین بار، ممکن است باعث اضطراب شما شود. به‌خصوص اگر در مورد عوارض ماموگرافی مطالبی خوانده باشید. با این وجود، بهتر است بدانید که ماموگرافی به طور کلی یک روش ایمن و عمدتا مؤثر برای کمک به تشخیص سرطان سینه است. زیرا شما را در معرض مقدار کمی از پرتوها قرار می‌دهد و به ندرت باعث بروز بیماری می‌شود.

خطر بروز سرطان سینه

براساس یک مطالعه معتبر، از هر 100000 خانمی که سالانه تحت ماموگرافی قرار می‌گیرند، ممکن است 125 نفر از آنها به سرطان سینه ناشی از تشعشع مبتلا شوند. بنابراین احتمال بروز سرطان 0.00125 درصد است.

از نظر محققان، انتظار می‌رود خطر عوارض ماموگرافی و پرتوهای ناشی از آن در زنانی‌که سینه‌های بزرگتری دارند بیشتر باشد. زیرا در این شرایط، برای مشاهده دقیق تمام بافت سینه به دوز بیشتری از اشعه ایکس نیاز است.

احساس درد

یکی دیگر از نگرانی‌ها در مورد عوارض ماموگرافی این است که اکثر زنان در طول آن کمی احساس درد می‌کنند. زیرا برای انجام این آزمایش، سینه بین دو صفحه قرار می‌گیرد و تحت فشار است. البته میزان درد ممکن است بسته به موارد زیر متفاوت باشد:

  • سایز و شکل سینه‌ها
  • زمان انجام آزمایش (قبل یا بعد از سیکل قاعدگی)
  • مدت زمان آزمایش

همچنین ممکن است این درد تا چند ساعت بعد از آزمایش ادامه پیدا کند.

پروتز سینه

معمولا انجام این آزمایش برای خانم‌هایی که پروتز سینه دارند، با خطر پاره شدن پروتز همراه است. بنابراین اگر پروتز دارید، مهم است که از قبل به پزشک اطلاع دهید. در این شرایط می‌توان به جای ماموگرافی از سونوگرافی سینه استفاده کرد.

عوارض جانبی موقت

برخی از زنان حتی ممکن است قرمزی، التهاب و کبودی جزئی در بافت سینه داشته باشند. به‌خصوص اگر از داروهای رقیق‌کننده خون مانند آسپرین و وارفارین استفاده می‌کنند.

معمولاً این عوارض پس از گذشت چند ساعت از بین می‌رود. اما اگر بیش از چند ساعت ادامه داشته باشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

عوارض ماموگرافی

چه افرادی باید ماموگرافی انجام دهند؟

اگرچه دستورالعمل خاصی در مورد زمان شروع ماموگرافی وجود ندارد؛ اما پزشکان توصیه می‌کنند که از 40 تا 50 سالگی هر یک سال یکبار و از 50 تا 74 سالگی هر دو سال یکبار برای انجام آن اقدام شود.

ماموگرافی یک آزمایش مهم برای غربالگری سرطان سینه است. با توجه به عوارض ماموگرافی زیر 40 سال، ضرورتی ندارد در سنین جوانی این آزمایش را انجام دهید. البته اگر ژنتیک، سابقه خانوادگی یا فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان سینه را داشته باشید. ممکن است پزشک برای اطمینان، در بازه سنی 30 تا 40 سال دستور انجام آن را بدهد.

جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

چه افرادی نباید ماموگرافی انجام دهند؟

خانم‌هایی که سینه‌های خیلی بزرگ با بافت متراکم دارند. بهتر است بعد از انجام یکبار ماموگرافی، در مراحل بعد برای غربالگری به سراغ سونوگرافی یا ام آر آی سینه بروند. زیرا در این شرایط، خطر دریافت نتایج منفی کاذب از ماموگرافی وجود دارد. منظور از منفی کاذب این است که با وجود ابتلا بیمار به سرطان سینه، تصاویر آزمایش ممکن است چنین مسئله‌ای را نشان ندهند.

طبق مطالعات نیز برخی از انواع سرطان سینه مانند سرطان التهابی سینه و بیماری پاژه سینه، کمتر از انواع دیگر در تصاویر ماموگرافی غربالگری دیده می‌شوند.

با وجود تمام نکات ذکرشده در مورد عوارض ماموگرافی به‌ویژه عوارض ماموگرافی زیر 40 سال، انکولوژیست‌ها معتقدند که دوز اشعه ایکس مورد استفاده در این آزمایش خیلی کم است. به‌همین‌دلیل، فواید تشخیص زودهنگام سرطان سینه بر هر خطر یا عوارض جانبی ماموگرافی بیشتر است.

پیشنهاد ما به شما برای انجام این آزمایش، مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل زیر نظر دکتر تقی لو است. چراکه این مرکز از جدیدترین دستگاه‌ زیمنس بهره می‌برد که پایین‌ترین میزان دوز اشعه ایکس را به بدن منتقل می‌کند. بدین‌شکل، دیگر نگرانی برای خطر بروز عوارض و نتایج منفی یا مثبت کاذب نخواهید داشت.

    خدمات

    ام آر آی
    سی تی اسکن
    سونوگرافی
    رادیولوژی

    جستجو در مقالات

    اخرین مقالات

    ضایعه مغزی چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

    ضایعه مغزی به اختلال، تخریب یا آسیب‌های ناشی از بیماری‌، صدمات فیزیکی و عوامل دیگر در ناحیه‌ای از بافت مغز می‌گویند که می‌تواند عملکرد طبیعی مغز را مختل کند.

    علت خروپف چیست و چگونه درمان می‌شود؟

    خروپف یا خرناس صدایی خشن یا خش‌دار است که هنگام عبور جریان هوا از بافت‌های شل‌شده در گلو ایجاد می‌شود و باعث لرزش این بافت‌ها در حین تنفس می‌گردد.

    سونوگرافی پروستات چیست؟

    سونوگرافی پروستات، روشی غیرتهاجمی برای تصویربرداری از غده پروستات با کمک تابش امواج اولتراسوند به بافت مورد نظر است.

    دریافت نوبت آنلاین

    در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

    مقالات مرتبط 

    سوالات و نظرات شما

    0 Comments

    Submit a Comment

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *