جراحی کیفوپلاستی چیست؟ مزایا و نحوه انجام عمل

شکستگی هرکدام از مهره‌های ستون فقرات نه تنها دردناک است؛ بلکه می‌تواند انجام حرکات بدنی را نیز برای شما دشوار کند. چراکه منجر به ساییده شدن قطعات استخوانی مهره‌ها روی یکدیگر می‌شود و اعصاب را تحریک می‌کند. طبق تجربه، جراحی می‌تواند به درمان این مشکل کمک کند. در حال حاضر کیفوپلاستی جراحی کم‌تهاجمی برای درمان شکستگی مهره‌های ستون فقرات است. معمولاً آن را می‌توان بدون بستری شدن در بیمارستان انجام داد.

طبق مطالعات انجام‌شده، اگر جراحی کیفوپلاستی (تزریق سیمان در ستون فقرات) در عرض دو ماه پس از تشخیص شکستگی انجام شود، بیشترین میزان موفقیت را دارد.

در اصل می‌تواند به تسکین درد و افزایش تحرک بیمار در زمانی‌که اقدامات دیگر موثر نیستند؛ کمک کند.

تفاوت کیفوپلاستی و ورتبروپلاستی

در ورتبروپلاستی، جراح سیمان مخصوص را مستقیم به استخوان مهره مورد نظر تزریق می‌کند تا به آن استحکام دهد. اما در کیفوپلاستی جراح ابتدا یک بالون را وارد فضای مورد نظر کرده و سپس آن باد می‌کند تا فضای بزرگتری برای تزریق سیمان مخصوص فراهم کند. در نهایت، بالون پس از تزریق سیمان خارج می‌شود. به‌همین‌دلیل، از کیفوپلاستی گاهی به‌عنوان ورتبروپلاستی بالونی نیز یاد می‌شود.

مزایای عمل کیفوپلاستی چیست؟

پزشکان ممکن است عمل کیفوپلاستی را برای بهبود مهره‌های آسیب‌دیده در اثر سرطان یا شکستگی‌های خاص ستون فقرات توصیه کنند. البته گاهی ضعیف شدن استخوان‌ها (پوکی استخوان) نیز باعث فشرده شدن یا فروپاشی مهره‌ها شده و زمینه بروز درد یا قوز کمر را فراهم می‌کند.

در این شرایط، تزریق سیمان در ستون فقرات می‌تواند کمک زیادی به افزایش استحکام و بهبود شکل مهره‌ها کند. با توجه به اینکه کیفوپلاستی یک عمل کم‌تهاجمی است و جراح به جای جراحی باز، فقط با ایجاد یک سوراخ کوچک در پوست تمام کارهای لازم را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌دهد. از دیگر مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یک عمل سرپایی است و می‌توان همان روز به خانه بازگشت.
  • درد ناشی از شکستگی‌های فشاری را کاهش می‌دهد یا از بین می‌برد.
  • از بروز کیفوز (گوژپشتی) جلوگیری می‌کند.
  • بعد از انجام آن نیازی به فیزیوتراپی یا توانبخشی نیست.

تخمین زده شده است که 92 درصد از افرادی‌که تحت جراحی کیفوپلاستی قرار می‌گیرند، طی 48 ساعت بعد تسکین درد را گزارش می‌کنند.

جراحی کیفوپلاستی

نحوه انجام جراحی کیفوپلاستی

پزشک در ابتدا دستور انجام آزمایش ‌خون را می‌دهد. همچنین برای تأیید شکستگی مهره و مشاهده نواحی‌که نیاز به ترمیم دارند، لازم است اسکن اشعه ایکس، سی تی اسکن کمر یا ام آر آی کمر انجام شود. حتی اگر نیاز باشد، پونکسیون کمری برای بررسی میزان التهاب و فشار مایع مغزی نخاعی نیز انجام می‌شود.

در روز عمل ابتدا داروهای ضددرد، ضدتهوع و همچنین آنتی‌بیوتیک برای جلوگیری از عفونت دریافت می‌کنید. سپس به‌صورت وریدی ماده بیهوشی تزریق می‌شود تا در طول عمل بیهوش شوید و احساس درد و ناراحتی نداشته باشید. در نهایت، جراح مراحل زیر را انجام می‌دهد:

  • یک سوزن توخالی (تروکار) را وارد پوست می‌کند. سپس با کمک فلوروسکوپی، سوزن را از میان ماهیچه‌ها به موقعیت صحیح در استخوان مهره هدایت می‌کند.
  • یک بالون مخصوص را داخل تروکار قرار می‌دهد.
  • بالون باد می‌شود تا فضای مورد نیاز برای تزریق سیمان در ستون فقرات فراهم شود.
  • پس از باز شدن فضا، مخلوط سیمان تزریق می‌شود. در این حین، تصویربرداری به جراح کمک می‌کند تا مطمئن شود که مخلوط به درستی توزیع شده است.
  • هنگامی‌که سیمان به درستی در جای خود تثبیت شد، سوزن برداشته می‌شود.
  • نیازی به بخیه زدن نیست و فقط محل جراحی بانداژ می‌شود.

تجربه نشان داده است که اگر فقط یک مهره آسیب دیده باشد، کل این فرآیند معمولاً کمتر از یک ساعت طول می‌کشد.

چه افرادی کاندیدای مناسبی برای کیفوپلاستی هستند؟

این روش‌ می‌تواند به درمان افرادی‌که استخوان‌ ستون فقراتشان به‌دلیل سرطان، ضربه شدید یا پوکی استخوان ضعیف شده است کمک کند. در واقع، با تزریق سیمان در ستون فقرات شکستگی‌ها را ترمیم می‌کند.

اگر مدتی است که کمردرد دردناک ناشی از شکستگی فشاری دارید، ممکن است کاندیدای مناسب عمل کیفوپلاستی باشید. معمولاً در این شرایط به‌دلیل شکستگی نمی‌توانید مانند گذشته حرکت یا عملکرد خوبی داشته باشید.

جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

عوارض عمل کیفوپلاستی چیست؟

در جایی‌که سوزن به پوست شما نفوذ می‌کند، احتمال عفونت یا خونریزی وجود دارد.

در برخی موارد، آسیب عصبی می‌تواند منجر به بی‌حسی، ضعف یا گزگز شود. حتی ممکن است واکنش آلرژیک به مواد مورد استفاده در این روش ایجاد شود.

لازم است بدانید که احتمال بروز عوارض عمل کیفوپلاستی اندک است.

اخیراً برخی از مطالعات نشان داده‌اند که پس از انجام این جراحی، حدود 10 درصد از افراد مبتلا به پوکی استخوان با شکستگی‌های فشاری بیشتری مواجه می‌شوند. همچنین احتمال آن وجود دارد که سیمان به قسمت‌های دیگر بدن گسترش پیدا کند و منجر به آمبولی ریه یا تنگی نخاع شود.

به‌همین‌دلیل، توصیه می‌شود که آن را تحت نظر یک جراح حرفه‌ای انجام دهید. زیرا یک جراح ماهر و دلسوز از قبل به خوبی وضعیت شما را در نظر می‌گیرد و مطمئن می‌شود که از داروهایی برای بهبود کیفیت استخوان‌ها استفاده می‌کنید.

چه افرادی نباید جراحی کیفوپلاستی را انجام دهند؟

اگرچه تزریق سیمان در ستون فقرات روش موثری است، اما به‌عنوان یک تکنیک پیشگیرانه حتی برای پوکی استخوان استفاده نمی‌شوند.

همچنین برای بهبود فتق دیسک، آرتریت کمر، تنگی کانال نخاع یا انحنای ستون فقرات به‌دلیل اسکولیوز توصیه نمی‌شود. زیرا اساسا برای کاندید شدن به‌منظور انجام کیفوپلاستی، درد باید مربوط به شکستگی فشاری مهره‌ها باشد.

تا به امروز این روش به طور گسترده در افراد جوان و غیرسالم انجام نشده است و اثرات بلندمدت آن در این گروه مشخص نیست. به‌همین‌دلیل، معمولا برای افراد مسن‌ در نظر گرفته می‌شود.

مراقبت‌های بعد از عمل کیفوپلاستی چیست؟

بعد از جراحی، شما زمانی را در اتاق ریکاوری سپری خواهید کرد. اگرچه می‌توانید همان روز به خانه بروید، اما ممکن است پزشک بخواهد به دلایل زیر یک شب در بیمارستان بمانید:

  • بیش از یک مهره ترمیم شده است.
  • برخی از عوارض جانبی بروز کرده‌اند.
  • سلامت عمومی شما خوب نیست.

این امکان وجود دارد که بتوانید یک ساعت بعد از عمل، به آرامی راه رفتن را شروع کنید. ممکن است در جایی‌که سوزن وارد کمر شما شده است احساس درد داشته باشید، اما این درد بیش از چند روز طول نمی‌کشد.

حتماً با پزشک خود در مورد اینکه باید از چه نوع فعالیت‌هایی اجتناب کنید، صحبت کنید. معمولا تا چند هفته اجازه انجام ورزش سنگین را ندارید.

پزشک ممکن است مصرف برخی ویتامین‌ها، مواد معدنی و داروها را برای کمک به تقویت استخوان‌ها و جلوگیری از شکستگی‌های بعدی ستون فقرات تجویز کند. حتماً از آنها استفاده کنید.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سوالات و نظرات شما

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *