تفاوت تشنج و صرع چیست؟

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که تفاوت تشنج و صرع چیست؟ اگرچه این دو اصطلاح به نظر مرتبط هستند، اما در واقع به مشکلات متفاوتی اشاره می‌کنند. تشنج یکی از علائم صرع است، اما همه کسانی که تشنج دارند به صرع مبتلا نیستند.

درک تفاوت تشنج و صرع به‌منظور تشخیص و درمان مناسب ضروری است. در این مطلب، فرق تشنج و صرع، علل، علائم و گزینه‌های درمانی را بررسی خواهیم کرد.

تشنج چیست؟

تشنج (Seizure) یک اختلال الکتریکی ناگهانی و کنترل‌نشده در مغز است که می‌تواند منجر به انواع مشکلات فیزیکی و ذهنی شود. در طی آن، عملکرد طبیعی مغز مختل می‌شود. علائم تشنج شامل تغییرات موقتی مانند لرزش، از دست دادن هوشیاری، تغییر سطح هوشیاری یا احساسات غیرعادی می‌شوند.

این اختلال می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله صرع، اختلالات عصبی، آسیب‌های مغزی یا سایر شرایط پزشکی رخ دهد.

صرع چیست؟

صرع (Epilepsy) یک اختلال عصبی مزمن است که با تمایل به تشنج‌های مکرر و بدون تحریک مشخص می‌شود. این تشنج‌ها ناشی از فعالیت الکتریکی غیرعادی در مغز است که منجر به علائم مختلفی مانند تشنج، تغییر هوشیاری، احساسات غیرمعمول یا خیره‌شدن می‌شود.

صرع می‌تواند علل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی، آسیب‌های مغزی، عفونت‌ها یا اختلالات رشد داشته باشد..

لازم به ذکر است که در چند سال اخیر دانشمندان به ارتباط بین زوال عقل و بیماری صرع پی‌برده‌اند. اما هنوز مطالعات بیشتری برای نتایج قطعی لازم است. به همین دلیل نیز لازم است افراد از علائم آلزایمر و دمانس نیز مطلع باشند.

تفاوت تشنج و صرع

شباهت‌های تشنج و صرع

قبل از بررسی تفاوت تشنج و صرع، به شباهت این دو می‌پردازیم. صرع و تشنج از جهات زیر به هم شبیه هستند:

  • اختلال الکتریکی در مغز: هم دو بیماری شامل تخلیه الکتریکی غیرطبیعی در مغز هستند که منجر به اختلال در فعالیت عصبی طبیعی می‌شود.
  • شباهت علائم: همان طور که ذکر شد، برخی از علائم هر دو مشترک است.
  • علل بالقوه: می‌توانند در اثر طیفی از عوامل مشترک از جمله استعداد ژنتیکی، آسیب‌های مغزی، عفونت، مشکلات رشدی یا ناهنجاری‌های ساختاری در مغز ایجاد شوند.
  • رویکردهای درمانی: درمان تشنج و صرع اغلب شامل داروها، اصلاح شیوه زندگی و در برخی موارد مداخلات جراحی است.
  • تاثیر بر زندگی روزمره: تشنج، چه به صورت جداگانه و چه بخشی از صرع باشد، می‌تواند به‌طور قابل توجهی بر زندگی روزمره فرد تأثیر بگذارد و فعالیت‌ها، روابط و رفاه کلی او را کاهش دهد. صرع، به‌عنوان یک بیماری مزمن، نیاز به مدیریت مداوم برای کاهش تاثیر تشنج‌های مکرر دارد.

جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران با مدیریت دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان رسالت تهران زیر نظر دکتر تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۶۷۰۳۳۷۲

تفاوت های تشنج و صرع چیست؟

تفاوت تشنج و صرع در درجه اول از نظر معنا است. تشنج یک تخلیه الکتریکی غیرعادی و ناگهانی در مغز است که منجر به اختلال موقت عملکرد عصبی طبیعی می‌شود. می‌تواند توسط عوامل مختلفی تحریک شده و ممکن است لزوماً نشان‌دهنده وجود صرع نباشد.

در مقابل بیماری صرع یک اختلال عصبی مزمن است که با تمایل به تشنج‌های مکرر و غیرقابل تحریک مشخص می‌شود. این بیماری زمانی تشخیص داده می‌شود که فردی بیش از یک تشنج غیرقابل تحریک را تجربه کند و در طول زمان نیز دچار تشنج‌های اضافی شود.

علاوه بر مفهوم، تفاوت تشنج و صرع شامل موارد زیر است:

  • تشنج می‌تواند سبب مرگ شود: برخی از شرایط پزشکی که باعث تشنج غیرصرعی می‌شوند ممکن است تهدید‌کننده زندگی باشند. فرد ممکن است به‌طور بالقوه بر اثر کم‌آبی، دیابت یا آسیب مغزی مانند هیدروسفالی تشنج کرده و بمیرد؛ اما لزوما صرع سبب مرگ نمی‌شود.
  • روند تشخیصی: تشخیص صرع مستلزم حذف سایر سندرم و بیماری‌ها است. به‌عنوان مثال، اگر فردی تشنج داشته باشد و گلوکز خون او بسیار بالا باشد، پزشک ممکن است به این نتیجه برسد که دیابت کنترل‌نشده سبب تشنج‌های مکرر است.
  • تناوب علائم متفاوت است: صرع دارای علائم تکرار‌شونده است، اما تشنج ممکن است تنها یک‌بار اتفاق بیفتد.
  • درمان‌ها ممکن است فرق کنند: گاهی درمان‌های این دو اختلال با هم متفاوت هستند. برای مثال اگر تشنج ناشی از گلوکز خون بالا و یا دهیدراته‌شدن بدن باشد، درمان آن تجویز داروهای ضد تشنج نیست. بلکه باید عامل زمینه‌ای برطرف شود. اما صرع یک بیماری مشخص است که برای درمان نیاز به تجویز داروهای خاصی دارد.

به‌طور کلی، تفاوت تشنج و صرع بیش از همه به مفهوم این دو عارضه برمی‌گردد. صرع یک بیماری و تشنج، یک عارضه است.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

ضایعه مغزی چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

ضایعه مغزی به اختلال، تخریب یا آسیب‌های ناشی از بیماری‌، صدمات فیزیکی و عوامل دیگر در ناحیه‌ای از بافت مغز می‌گویند که می‌تواند عملکرد طبیعی مغز را مختل کند.

علت خروپف چیست و چگونه درمان می‌شود؟

خروپف یا خرناس صدایی خشن یا خش‌دار است که هنگام عبور جریان هوا از بافت‌های شل‌شده در گلو ایجاد می‌شود و باعث لرزش این بافت‌ها در حین تنفس می‌گردد.

سونوگرافی پروستات چیست؟

سونوگرافی پروستات، روشی غیرتهاجمی برای تصویربرداری از غده پروستات با کمک تابش امواج اولتراسوند به بافت مورد نظر است.

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سوالات و نظرات شما

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *