بیماری عروق کرونر (Coronary Artery Disease) یا CAD یک بیماری قلبی-عروقی است که به دلیل تجمع مواد در دیواره عروق قلبی (عروق کرونر) ایجاد میشود که در آن رگهای قلب دچار خونریزی و التهاب میشوند. در اثر این امر، رگها مسدود شده و جریان خون به قلب کاهش پیدا میکند. این مسدودیت ممکن است به یک حمله قلبی منجر شود که در برخی موارد باعث مرگ فرد بیمار میشود.
عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر قلب شامل عوامل ژنتیکی، سن بالا، سابقه بیماریهای قلبی عروقی، پرخوری و اضافه وزن، نداشتن فعالیت بدنی، دیابت، فشار خون بالا و مصرف سیگار میباشند.
بیماری عروق کرونر قلب چیست؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، بیماری عروق کرونر قلب به دلیل تجمع چربی و سایر مواد در دیواره رگ قلب به وجود میآید که موجب کاهش جریان خون به قلب میشود.
اصلیترین علت بیماری، تجمع کسترول در دیواره عروق کرونر است (آترواسکلروز). با گذشت زمان، کلسترول و سایر مواد در دیواره عروق کرونر منبسط و باعث تشکیل پلاکهای آتروما میشوند. این پلاکها میتوانند باعث تنگی یا بسته شدن عروق کرونر شوند که جریان خون به قلب را محدود میکنند.
علائم بیماری عروق کرونر قلب چیست؟
- درد یا فشار در قفسه سینه (دردهای قلبی یا آنژین صدری): این درد معمولاً به صورت یک فشار یا سنگینی در قفسه سینه احساس میشود و ممکن است به دست و گردن و شانهها نیز برسد. معمولاً بعد از فعالیت فیزیکی، استرس زیاد یا خوردن غذا شدیدتر میشود.
- خستگی و ضعف: نسب به افراد نرمال بیماران ممکن است احساس خستگی و ضعف بیشتری کنند و انجام فعالیتهای روزمره را سختتر ببینند.
- تنگی نفس: به دلیل عدم خونرسانی به قلب، احساس تنگی نفس در هنگام فعالیت فیزیکی یا استرس خواهند داشت.
- احساس تپش قلب: یکی از علائم شایع بیماری عروق کرونر قلب است.
در صورت بروز هرکدام از علائم بالا سریعاً به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا آزمایشات لازم جهت بررسی وضعیت شما انجام شود.
روشهای تشخیص بیماری عروق کرونر قلب
تشخیص بیماری عروق کرونر قلب پس از معاینه فیزیکی اولیه توسط پزشک قلب و عروق با استفاده از یک یا دو مورد از موارد زیر انجام میشود.
- آزمایشهای خون: مانند آزمایش کلسترول، آزمایش تریگلیسرید، آزمایش LDL و HDL میتوانند به شناسایی بیماری کمک کنند.
- کاتتریزاسیون قلبی: با وارد کردن یک لوله منعطف از طریق شریانهای کرونر، میزان انسداد رگهای شما را بررسی میکنند.
- آزمایشهای تصویربرداری: از جمله آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص بیماری عروق کرونر، رادیولوژی با اشعه ایکس، سی تی اسکن قلب و ام آر آی قلب و عروق می باشند. در این آزمایشها، تصاویر دقیقی از قلب و عروق ساخته میشوند که به تشخیص بیماری کمک فراوانی میکنند.
- سی تی آنژیوگرافی کرونری: با استفاده از دستگاه سی تی و ماده حاحب تصاویر سه بعدی از ساختار قلب به دست میآید که میزان انسداد عروق کرونر شما را تشخیص میدهد.
- اسکن کلسیم: با سی تی اسکن میزان کلسیم در دیواره عروق کرونر شما را اندازه گیری میکنند.
- آزمایش الکتروکاردیوگرام: برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب و بررسی ضربان قلب شما تجویز میشود.
- اکوکاردیوگرافی: برای بررسی ساختار و عملکرد قلب استفاده میشود.
جهت انجام انواع تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰
روشهای درمان بیماری عروق کرونر
درمان بیماری عروق کرونر باید کاملاً با بررسی وضعیت و نظر پزشک متخصص انجام شود. به هیچ وجه سراغ روشهای درمانی خودسرانه نروید. در ادامه صرفاً به معرفی برخی از روشهای درمانی رایج این بیماری اشاره میکنیم که در صورت ابتلا به بیماری باید زیر نظر و با تجویز پزشک انجام دهید.
درمانهای خانگی
مراقبت های خانگی و تغییرات در شیوه زندگی فعلی میتوانند بهبود علائم بیماری عروق کرونر قلب را به همراه داشته باشند. این تغییرات شامل:
- اصلاح عادات غذایی: محدود کردن مصرف چربی و نمک، مصرف مواد غذایی با فیبر بالا، مصرف مواد غذایی با آهن و ویتامین دی و کاهش وزن در صورت لزوم
- فعالیت بدنی: افزایش فعالیت بدنی به میزان حداقل 30 دقیقه در روز و 5 روز در هفته، مثل پیادهروی، شنا و دوچرخهسواری.
- کم کردن مصرف سیگار و الکل
- کنترل فشار خون بالا
- کاهش استرس و هیجان روزانه
درمانهای دارویی
داروها میتوانند در بهبود علائم بیماری عروق کرونر قلب موثر باشند. برخی از داروهای مورد استفاده در بیماری عروق کرونر شامل موارد زیر هستند اما بازهم باید تاکید کنیم که از مصرف داروهای زیر بدون نظر پزشک به شدت خودداری کنید.
- داروهای ضد انعقاد: این داروها به منظور جلوگیری از تشکیل لخته در عروق قلبی مصرف میشوند. برخی از این داروها شامل آسپرین، کلوپیدوگرل، و وارفارین هستند.
- داروهای کاهش کلسترول: این داروها به منظور کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) مصرف میشوند.
- داروهای تسکین دهنده درد: این داروها به منظور کنترل دردهای قلبی مصرف میشوند.
جراحی
در مواردی که درمانهای دیگر موثر نبودهاند، جراحی میتواند بهبود علائم بیماری عروق کرونر قلب را به همراه داشته باشد.
جراحی معمولاً شامل انجام آنژیوپلاستی کرونر و عمل بایپس عروق قلبی (CABG) است.
در آنژیوپلاستی کرونر، یک لوله کاتتر را از طریق شریان رگ به سمت قلب هدایت میکنند و یک بالون را در محل انسداد قرار میدهند تا عروق باز شوند.
در عمل بایپس عروق قلبی، پزشک عروق سالم از منطقههای دیگری از بدن را به عروق قلبی متصل میکند تا خون به قلب برسد.
تشخیص بیماری در مرکز تصویربرداری عدل تهران
با مراجعه به مرکز تصویربردای بیمارستان عدل تهران میتوانید با خیالی راحت در زمینه تشخیص مشکلات قلبی عروقی، مغزی و غیره از روشهای مختلف تصویربرداری مانند رادیولوژی و سی تی اسکن بهره ببرید. با جدیدترین تکنولوژی دستگاههای تصویربرداری این مرکز، تشخیص دقیق و سریع بیماری عروق کرونر به راحتی امکان پذیر است.
0 دیدگاه