ام ار اسپکتروسکوپی مغز چیست و چرا انجام می شود؟

طیف ‌سنجی تشدید مغناطیسی که به‌صورت مخفف ام ار اسپکتروسکوپی (MR Spectroscopy) یا ام ار اس (MRS) نام دارد؛ یک ابزار تشخیصی پیشرفته برای بررسی فعالیت متابولیک اندام‌ها است. اغلب از این روش غیرتهاجمی برای بررسی وضعیت مغز و ستون فقرات استفاده می‌شود. زیرا اطلاعات دقیقی از مشکلات عصبی ارائه می‌دهد.

در اصل ام ار اس، به تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا همان ام آر آی مربوط می‌شود. زیرا از همان دستگاه برای تصویربرداری تشخیصی استفاده می‌کند. البته با این تفاوت که به‌جای اندازه‌گیری جریان خون، غلظت متابولیت‌ها و مواد شیمیایی خاص مانند انتقال‌دهنده‌های عصبی را اندازه‌گیری می‌کند. به‌همین‌دلیل، قابلیت ارزیابی تغییرات بیوشیمیایی در بافت‌های مختلف بدن را دارد.

ام ار اسپکتروسکوپی مغز چیست؟

در حال حاضر، ام ار اسپکتروسکوپی مغز یک تست تشخیصی برای اندازه‌گیری متابولیسم و تغییرات شیمیایی مغز، به‌ویژه در شرایط وجود تومورها است. چراکه می‌تواند ترکیب شیمیایی بافت طبیعی مغز را با بافت غیرطبیعی تومور مغز مقایسه کند. البته از این آزمایش می‌توان برای تشخیص تغییرات بافتی در شرایط سکته مغزی و صرع نیز استفاده کرد.

ام ار اسپکتروسکوپی مغز کاربردهای گسترده‌ای در پزشکی دارد و اغلب توسط محققان و پزشکان در زمینه انکولوژی و مطالعات فیزیولوژیکی عمومی انجام می‌شود.

در چه شرایطی پزشک ام ار اسپکتروسکوپی مغز را تجویز می‌کند؟

بهتر است بدانید که ام ار اس مغز علاوه‌بر ارائه تصاویر واضح و دقیق، شیمی بافت مغز را نیز بررسی می‌کند. در واقع، این تکنیک با اندازه‌گیری تغییرات مولکولی و متابولیکی که در مغز رخ می‌دهند، اطلاعات ارزشمندی در مورد موارد زیر ارائه می‌دهد:

  • میزان تکامل و پیری مغز
  • وجود یا عدم وجود تومور و تغییرات تومورهای مغزی
  • افتراق بین انواع تومور مغزی
  • میزان پیشرفت بیماری آلزایمر
  • تشخیص قطعی اسکیزوفرنی، اوتیسم و ​​سکته مغزی

از نظر پزشکان، ازآنجایی‌که mrs مغز یک روش غیرتهاجمی و ایمن است. برای بررسی سیر طبیعی مشکلات و اختلالات مغزی یا میزان پاسخ بافت مغز به روند درمان، روش ایده‌آلی محسوب می‌شود.

ام ار اسپکتروسکوپی مغز چیست

نحوه انجام آزمایش ام ار اس مغز چگونه است؟

برای انجام این آزمایش از همان دستگاه اسکنر ام آر آی که مجهز به میدان‌های مغناطیسی قوی و امواج رادیویی است، استفاده می‌شود. در نتیجه نیازی به قرار گرفتن بیمار در معرض پرتوهای یونیزان نیست.

ممکن است برای بهبود تصاویر، پزشک معالج دستور تزریق داخل وریدی ماده حاجب گادولینیم را داده باشد.

ابتدا رادیولوژیست به شما کمک می‌کند که روی تخت متحرک دستگاه دراز بکشید و سر خود را روی تکیه‌گاه آن قرار دهید. ازآنجایی‌که قرار است در طی ام ار اسپکتروسکوپی مغز، علاوه‌بر ارائه تصاویر متابولیسم و میزان تغییرات بیوشیمیایی مغز نیز بررسی شود، یک دستگاه مخصوص به نام «کویل» در اطراف سر شما قرار داده می‌شود. این دستگاه قابلیت ارائه واضح‌ترین تصویر از منطقه‌ای که روی آن قرار گرفته است را دارد.

اصولا رادیولوژیست نتایج را تجزیه‌و‌تحلیل می‌کند و تفسیر نهایی را در قالب یک گزارش برای پزشک معالج ارسال می‌کند. ازآنجایی‌که برنامه‌های درمانی را می‌توان تنها براساس این نتایج استوار کرد، مهم است که نتایج تا حد امکان دقیق تفسیر شوند.

آزمایش ام آر اس مغز چقدر طول می‌کشد؟

ام ار اس مغز به بررسی و دقت نظر خاصی روی تومور یا سایر انواع ضایعه مغزی نیاز دارد. به‌همین‌دلیل، معمولاً کمی بیشتر از ام آر آی مغز طول می‌کشد. در طی آزمایش ممکن است از شما خواسته شود که برای مدت کوتاهی نفس نکشید. بعد از انجام این آزمایش می‌توانید به منزل بازگردید و فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرید.

مزایای ام ار اس مغز چیست؟

به طور کلی، mrs مغز می‌تواند غلظت متابولیت‌ها را در بافت تصویربرداری‌شده شناسایی کند.

در واقع این روش با اندازه‌گیری فرکانس متابولیت‌های مختلف در مغز و نمایش نتایج در قالب یک نمودار، کمک می‌کند تا رادیولوژیست بتواند با مقایسه آن‌ها با وضعیت فرکانس‌ها در بافت طبیعی مغز، نوع بافت موجود را تعیین کند.

به‌همین‌دلیل، درحالی‌که ام آر آی تنها می‌تواند محل، شکل و اندازه تومور را نشان دهد؛ ام ار اسپکتروسکوپی مغز اطلاعات بیشتری در مورد فعالیت سلولی و متابولیک رخ‌ داده در تومور و میزان تهاجمی (بدخیم) بودن آن ارائه می‌دهد.

در موارد خاص، mrs مغز می‌تواند به تمایز بین بافت تومور و بافت التهابی یا مُرده کمک کند. این اطلاعات برای ارزیابی نحوه پاسخ بدن به روند درمان تومور مغزی بسیار اهمیت دارند.

مطمئنا از مزایای ام آر اسپکتروسکوپی مغز برای تشخیص دقیق‌تر سایر اختلالات مغز مانند سکته مغزی، صرع و غیره نیز می‌توان بهره برد.

جهت انجام ام آر اسپکتروسکوپی مغز در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۲۲۰۶۵۸۸۰

خطرات و عوارض ام آر اسپکتروسکوپی مغز چیست؟

ام آر اس مغز مانند ام آر آی مغز یک روش بسیار ایمن است. زیرا هیچ خطر سلامتی شناخته‌شده‌ای در ارتباط با تماس با میدان مغناطیسی یا امواج رادیویی وجود ندارد. البته اگر قبل از انجام آزمایش، تمام وسایل فلزی همراه خود مانند ساعت، عینک، جواهرات، سنجاق سر، سمعک و غیره را خارج کنید.

در صورت داشتن دستگاه‌ها و وسایل فلزی مانند موارد زیر نیز به رادیولوژیست اطلاع دهید:

  • ضربان‌ساز قلب یا دریچه مصنوعی قلب
  • پین یا سایر ایمپلنت‌های فلزی
  • پمپ دارویی
  • گیره‌های آنوریسم
  • کاشت حلزون یا سایر وسایل شنوایی

زیرا میدان مغناطیسی قوی دستگاه ام آر ای قدرت جذب وسایل فلزی را دارد. در این صورت، احتمال جابه‌جایی وسایل فلزی و کاهش کیفیت تصاویر بدست‌آمده و ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه‌های کاشته‌شده در بدن وجود دارد.

ممکن است برخی از افراد به ماده حاجب واکنش آلرژیک خفیف نشان دهند.

اگر باردار هستید، لازم است از قبل به پزشک معالج یا رادیولوژیست خود اطلاع دهید. زیرا اکثر تحقیقات، انجام اسکن ام آر آی یا ام آر اس را در سه ماهه اول بارداری توصیه نمی‌کنند.

ام ار اسپکتروسکوپی مغز را در کدام مرکز انجام دهیم؟

اصولا ام آر اسپکتروسکوپی مغز توسط نورو رادیولوژیست یا همان رادیولوژیست متخصص در زمینه تصویربرداری عصبی انجام می‌شود. دکتر آیدین تقی‌ لو مدت طولانی است که به‌صورت تخصصی در حوزه تصویربرداری عصبی پیشرفته فعالیت می‌کنند. بنابراین، می‌توانید برای انجام این روش از دانش، مهارت و تجربه بالای ایشان بهره‌مند شوید.

تجهیزات پیشرفته موجود در مرکز تصویربرداری دکتر تقی لو، قابلیت انجام ام ار اسپکتروسکوپی مغز به‌منظور کمک به تشخیص انواع مشکلات جدی عصبی را دارند.

خدمات

ام آر آی
سی تی اسکن
سونوگرافی
رادیولوژی

جستجو در مقالات

اخرین مقالات

پارکینسون جوانی یا پارکینسون زودرس

در اغلب بیماران علائم بیماری پارکینسون بعد از 60 سالگی ظاهر می‌شوند. اما در حدود 10 تا 20 درصد موارد، در بازه سنی 20 تا 50 سالگی رخ می‌دهد. به این وضعیت پارکینسون جوانی یا زودرس می‌گویند.

ام آر آی کودکان : آماده سازی و نکات مهم

ام آر آی کودکان یکی از راه‌های موثر برای شناسایی بسیاری از بیماری‌ها به‌حساب می‌آید. در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند و امواج رادیویی تصاویری دقیق از بدن کودک تهیه می‌شود که به پزشکان برای تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند.

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب چیست؟

از مشکلات شایعی که گریبان بسیاری از افراد را گرفته و زندگی روزمره را برایشان دشوار ساخته؛ مشکلات مربوط به خواب است. آپنه خواب یکی از رایج‌ترین انواع اختلالات خواب محسوب می‌شود که توقف تنفس و تنگی نفس را به‌همراه دارد. وقفه تنفسی در خواب آنقدر جدی است که می‌تواند...

دریافت نوبت آنلاین

در هر ساعت از شبانه روز می توانید خدمت مورد نظر خود را رزرو کنید.

مقالات مرتبط 

سوالات و نظرات شما

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *