ام آر آنژیوگرافی، به انگلیسی Magnetic Resonance Angiography (MRA)، یک اقدام پزشکی موثر در تشخیص برخی از بیماریهای عروقی است. بسیاری از بیماران مغزی و افرادی که مشکلاتی را در عروق مغز خود دارند، بنا به تشخیص پزشک، ام آر آنژیوگرافی مغز انجام میدهند.
ام آر آنژیوگرافی، کاربردهای گوناگونی در تشخیص بیماریها دارد و برای برخی از افراد، انجام دادن آن مناسب نیست.
اختلالات موجود در عروق مغزی، یا اختلالاتی که در عروق خونی در ناحیه لومبوساکرال و یا کلیه و سایر اندامها وجود دارد، مانع از انجام اقداماتی مانند MRI و یا CT Scan میشود. به همین دلیل، پزشک مجبور به استفاده از MRA است.
ام آر آنژیوگرافی چیست؟
ام آر آنژیوگرافی، یکی از روشهای بررسی و تشخیص عروق و بیماریهای مرتبط با آن است. در این روش با کمک یک آهنربای قوی، به کمک امواج رادیویی و هوشمند، میتوانند رگها و عروق خونی بیمار در اندام مورد نظر را بررسی کنند و موارد غیر طبیعی را نشان دهند.
افرادی که از سردردهای عجیب و غریب و میگرنهای سخت، در رنج و عذاب هستند و همچنین افرادی که بیماری واسکولیت مغزی Vasculitis دارند، میتوانند برای تشخیص بهتر بیماری، بنا به نظر پزشک، ام آر آنژیوگرافی مغز انجام دهند.
در این روش، از تشعشعاتی مانند اشعه ایکس و برخی از اشعههای دیگر، استفاده نمیشود. مادهی حاجب contrast agent یا کنتراست به جای اشعه استفاده میشود که از طریق سرم و تزریق، وارد عروق خونی میشود. این ماده نسبت به کنتراستی که در سی تی اسکن استفاده میشود، آلرژی کمتری در بدن بیمار ایجاد میکند.
کاربردهای ام آر آنژیوگرافی چیست؟
ام آر آنژیوگرافی، کاربردهای مختلفی دارد. برخی از افراد به دلیل مشکلات مادرزادی در عروق خود، نمیتوانند از روشهای تشخیصی دیگر مانند ام آر آی مغز استفاده کنند.
گاهی ممکن است عروق و رگها یا حتی مویرگهایی که وظیفهی نقل و انتقال خون به بافت را دارند، گرفتگی داشته باشند. این مشکل میتواند منجر به احساس درد، گزگز و یا حتی از کار افتادگی اندام شود.
کاربرد این روش در تشخیص بیماریهای حاد و مزمن شریانی و همچنین افرادی که نارسایی شریانی دارند، بسیار زیاد است. اندامهایی مانند مغز، کلیه، قلب، سینه و شکم و اندامهایی مثل کبد پانکراس یا طحال و همچنین اندامهای حرکتی مانند دست و بازو و پاها یا گردن را میتوان با این روش بررسی کرد تا از تنگی عروق و شریان آنها اطمینان حاصل شود.
توجه داشته باشید که پزشک متخصص تشخیص نهایی در مورد انجام ام آر آی یا ام آر آنژیوگرافی را با توجه به وضعیت شما تجویز میکند.
ام آر آنژیوگرافی چگونه انجام میشود؟
برای انجام تصویربرداری به روش ام آر آنژیوگرافی، مدت زمان 20 الی 60 دقیقه، بسته به ناحیه مورد عکسبرداری نیاز است. در ابتدا پرستار یا تکنسین از شما میخواهد تا روی یک تخت متحرک دراز بکشید و ممکن است برای ثابت ماندن شما و عدم تکان خوردن، مجبور به بستن شما به تخت شود.
تکنسین، یک سری ابزار که حاوی کویل هستند را در اطراف بدن شما قرار میدهد. این ابزار حاوی کویل، قادرند تا امواج رادیویی را دریافت و ارسال کنند.
اگر قرار بر استفاده از ماده حاجب باشد، از طریق یک سرنگ و سرم، این ماده به شما تزریق میشود. در این هنگام شما وارد آهنربای دستگاه میشوید و رادیولوژیست شروع به تصویربرداری از عروق و شریانهای مورد نظر شما میکند.
شما در داخل آهنربای دستگاه MRI قرار میگیرید. سپس رادیولوژیست از طریق کامپیوتری در اتاقی دیگر تصویربرداری را انجام میدهد. شما میتوانید از طریق دستگاه اینترکام با رادیولوژیست در ارتباط باشید.
ممکن است چند دقیقهای طول بکشد و اگر نیاز به گرفتن تصاویر بیشتر نباشد، کار تصویربرداری تمام است و میتوانید بعد از قطع سرم متصل به دستتان توسط پرستار، اتاق را ترک کنید.
ام آر آنژیوگرافی مغز برای چه افرادی مناسب است؟
انجام ام آر آنژیوگرافی مغز برای افرادی استفاده میشود که در مغز و عروق آن دچار گرفتگی هستند یا دست کم پزشک متخصص به گرفتگی رگها مشکوک میشود. در چنین مواقعی استفاده از روش MRA مغز، ضروری است.
افرادی که گزینه مناسبی برای ام آر آنژیوگرافی هستند، معمولا مشکلاتی مانند مشکلات نارسایی یا اختلالات مادرزادی در عروق خود دارند. همچنین ممکن است یکی از مشکلات زیر را داشته باشند:
- واسکولیت مغزی
- رگهای خونی غیرطبیعی
- تنگی شریانهای مغز
- آنوریسم مغزی و پارگی یا بیرون زدگی دیواره عروق
- باریک بودن عروق مغزی یا آترواسکلروز
- گرفتگی رگهای مغزی و ناهنجاری در آنها
- تومور مغزی
- لخته شدن خون در رگهای مغز
- افرادی که سکته مغزی کردهاند.
جهت دریافت نوبت بخش ام آر آی از مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل تهران زیر نظر دکتر آیدین تقی لو، با شماره زیر تماس بگیرید:
021-22065880
آمادگیهای قبل از انجام آزمایش
معمولاً آمادگیهای قبل از انجام ام آر آنژیوگرافی مطابق با شرایط پیش از انجام ام آر آی میباشد. انجام تمامی روشهای تشخیصی مانند MRA و MRI در بهترین مرکز ام آر آی غرب تهران، زمانی برای شما انجام میشود که اقدامات قبلی را کاملاً رعایت کرده باشید.
برخی از اقدامات لازم پیش از انجام آزمایش شامل موارد زیر است:
- 4 ساعت پیش از انجام ام ار انژیوگرافی باید ناشتا باشید و از خوردن آدامس و استعمال دخانیات، خودداری کنید.
- وجود هر گونه جسم خارجی در بدن مانند باتری قلب، ترکش، پلاتین، پروتز و مفاصل مصنوعی، ایجاد مشکل میکند. پس باید به منشی مرکز و پزشک اطلاع دهید.
- هر گونه قرص و دارویی که مصرف میکنید باید طبق دستور پزشک مصرف آن را قطع کنید. البته اگر پزشک تشخیص دهد که داروی مورد نظر، حیاتی است و باید مصرف شود، دستورات لازم را میدهد. مانند قرص متفورمین و برخی از داروهای دیگر.
- باید پیش از انجام این کار، مدارک پزشکی و سوابق بیماری خود و نتایج MRA یا MRI قبلی خود را به همراه داشته باشید.
پس از ام آر آنژیوگرافی چه اقداماتی باید انجام داد
وقتی ام آر آنژیوگرافی شما به پایان میرسد، فارغ از دریافت ماده حاجب یا بدون آن، بهتر است به مدت نیم ساعت در محل کلینیک، بنشینید تا اگر بدن شما نسبت به انجام این کار یا ماده حاجب واکنش نشان داد، بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید.
ماده حاجب و همچنین میدان مغناطیسی دستگاه ام آر آنژیوگرافی، هیچ گونه مشکلی در تماس با دیگران بعد از انجام آن، ایجاد نمیکند. اما تا 24 ساعت برای احتیاط، سعی کنید مواظب بروز علائم و حساسیتهای احتمالی، باشید. برخی از این حساسیتها شامل موارد زیر هستند:
- حساسیتهای پوستی مانند کهیر و خارش و قرمز شدن پوست
- سردرد
- حالت تهوع و استفراغ
- عطسه و سرفه
- تغییر در صدا و صحبت کردن
- التهاب حنجره
- تورم سر و صورت
تمام این واکنشها، احتمالی هستند و ممکن است اصلا بروز نکنند. اما در صورت پدید آمدن، میتوان با مصرف مایعات فراوان و استراحت، حساسیتها را برطرف کرد. فقط در مواردی که حنجره التهاب پیدا میکند و یا تورم در سر و صورت ایجاد میشود، بهتر است سریعا به اورژانس مراجعه شود.
انجام ام آر آنژیوگرافی در مرکز تصویر برداری بیمارستان عدل
آنژیوگرافی ام آر و انجام هر گونه و ام آر آی کمر و مغز و همچنین تزریق ماده حاجب، در مرکز تصویربرداری بیمارستان عدل با مدیریت دکتر آیدین تقی لو و با کادری مجرب، انجام میشود.
بهتر است برای دریافت این خدمات، بهترین مرکز را انتخاب کنید.
0 دیدگاه